Fukušima aktuálně: společnost Tepco začíná s odklizením sutě z reaktoru 1

01.06.2016 14:34


31.5.2016 Spreadnews.de


Včera začala společnost Tepco, provozovatel havarované japonské jaderné elektrárny Fukušima Daiči, s odklízením suti z horní části reaktoru č.1.

S pomocí jeřábu zde byl použit 13 metrů dlouhý a 5 metrů vysoký přístroj - stejně jako velký průmyslový vysavač, který je schopný vysát trosky, vážíci až 20 kilogramů.

Během prací byly rozstřikovány chemické pojící směsi, které zamezovaly zvíření radioaktivního prachu. V roce 2013 totiž vedla kontaminace rýžových polí, která se sem měla dostat díky odklízecím pracím na havarované elektrárně, v velkým protestům tamních zemědělců.

Po explozi vodíku v březnu 2011 se na budově reaktoru nachází suť, jako kousky betonu nebo kovu, které sice nejsou velké, ale zamezují plánovanému vyproštění jaderného paliva z tamního bazénu pro vyhořelé palivo.

Odklizení sutin a malých úlomků chce firma Tepco z horní části reaktoru č.1 stihnout do července a provozovatel plánuje pro příští rok vyjmutí větších a masivnějších částí rozvalin. Pokud půjde vše podle plánu, mělo by začít vyproštění jaderného paliva z reaktoru v roce 2020.


https://www.spreadnews.de/fukushima-aktuell-schuttraeumung-an-reaktor-1-angelaufen/1149726/