Fukušima osm let poté

08.03.2019 12:55

Tisková zpráva sdružení OIŽP

 

ze dne 8. března 2019

 

Osm let již uplynulo od poslední velmi závažné jaderné havárie v japonské Fukušimě. Nejtěžší projevy havárie byly zažehnány, ale havárie několika jaderných bloků i vyhořelého jaderného paliva pokračuje. To je, jak se ukazuje, zcela typické pro havarovaný jaderný průmysl. Havarovaný prostor zatím lidé nejsou schopni vyčistit a zatím dokonce ani zcela zmonitorovat. V místě havárie je zkoncentrována radioaktivita, stejně jako v jiných jaderných elektrárnách před jejich likvidací, ovšem s tím rozdílem, že je mimo běžné pokrytí a proto může být po mnoho let i v budoucnu nepoměrně větším zdrojem ozáření likvidátorů i okolí.

Radiace se po havárii šířila spíše východním směrem nad oceán, ale do vod Pacifiku ve velkém i pronikala. Občas Japoncům vytéká více i méně kontrolovaně voda kontaminovaná zejména na začátku havárie (ochlazování havarované technologie).

Několik jaderných bloků se tam totiž nekontrolovaně blížilo černobylské zkáze díky staničnímu blackoutu. Právě na tuto novou jadernou zkušenost reagovaly a reagují země, které ukončují jaderné provozy.

 

Připravili jsme k připomenutí osmého výročí havárie náš infomateriál, který je v příloze. Malý prospekt obsahuje vybrané informace z předchozích dvou let průběhu havárie. Materiály k výročím fukušimské havárie vydáváme pravidelně, jsou na našem webu a též na webu www. cernobyl-fukusima.webnode.cz, který asi jako jediný v zemi průběžně informuje o tom, co se v Japonsku po nehodě odehrává. Již dnes a přesně na výročí havárie (11.3.2011 - letos v pondělí), budeme materiál rozdávat občanům v centru Českých Budějovicích.

 

Jako vojáka základní služby mě v roce 1986 komunistický režim bohudíky likvidovat následky Černobylu neposlal. Jaderní příznivci a propagátoři všech zemí, kteří jsou zajisté spojeni, by se při výročích Fukušimy měli určitě zamyslet nad tím, zda by do Japonska po mnoha letech, až bude likvidace technologie vůbec reálná, neměli poslat na výpomoc svoje potomky. Myslím, že roboti sami vše nezvládnou,“ obává se Pavel Vlček z OIŽP z.s. České Budějovice.

 

 

Další informace:

Mgr. Pavel Vlček, OIŽP z.s., tel: 777 006 241