Fukušima: snímky robota z centra poničené elektrárny

27.07.2017 14:14

Útvary podobné lávě se nachází na dně reaktorové nádoby, mezitím jsou vidět čnějící trosky. Sníky robota z ruin poničené jaderné elektrárny ve Fukušimě mají ukázat, kde se nachází roztavené jaderné palivo.

Jsou to první snímky, které poskytují takový detailní pohled do tlakové nádoby reaktoru. Provozovatel, firma Tepco, minulý týden vyslal nového, 30 centimetrů dlouhého a 13 centimetrů širokého robota do reaktoru, zaplaveného chladicí vodou, aby zde našel roztavené jaderné palivo.

Ani po šesti letech po havárii v elektrárně, ke které došlo v důsledku zemětřesení a následné vlny tsunami, totiž nikdo přesně neví, kde přesně se roztavené jaderné palivo nachází. Ani nyní se na tuto otázku nedá jednoznačně odpovědět. Odborníci nyní potřebují čas k tomu, aby mohli získané snímky vyhodnotit, vysvětlil mluvčí společnosti Tepco Takahiro Kimoto.

 

Na snímcích je zřejmě smíšeno roztavené palivo s troskami reaktoru. Ze snímků je zřejmé, jaká síla vznikla při tavení paliva. Lokalizace paliva je nezbytným krokem pro budoucí definitivní odstavení elektrárny. Pouze se znalostí polohy roztaveného paliva je možné stanovit další strategii, jak bezpečně vyjmout z reaktorů velmi nebezpečné radioaktivní zbytky.

 

Celkové vyklizení zničené jaderné elektrárny odhadují odborníci na 30 až 40 let.

 

Firma Tepco v únoru vyslala již několik robotů do reaktoru číslo dvě a v březnu do reaktoru číslo jedna. Kvůli troskám a extrémně vysokému záření uvnitř reaktorů však byly tyto pokusy neúspěšné.


 

Záběry z poničeného reaktoru najdete na:

https://www.spiegel.de/wissenschaft/technik/fukushima-roboter-bilder-zeigen-moeglichen-brennstoff-a-1159293.html