Hořela jaderná elektrárna Onagawana severozápadě Japonska, požár uhašen

11.03.2011 11:23

Jaderná elektrárna Onagawa na severozápadě Japonska začala po pátečním zemětřesení hořet. Hasičům se po několika hodinách podařilo požár uhasit, informuje o tom agentura AFP.

Elektrárnu vlastní společnost Tohoku Electric Power. Podle serveru Kyodo News požár vypukl v budově s turbínou. Zatím není jasné, zda došlo k radioaktivnímu úniku. Prefektura Mijagi, v níž elektrárna leží, ale patřila mezi oblasti nejvíce zasažené vlnou tsunami.

Server Kyodo News také uvedl, že v jaderné elektrárně Fukušima byl aktivován nouzový chladicí systém. Bylo evakuováno na 2000 lidí z okolí elektrárny.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) oznámila, že Japonsko už kvůli zemětřesení zavřelo čtyři jaderné elektrárny nejblíže epicentra. "Čtyři japonské jaderné elektrárny nejblíže zemětřesení byly bezpečně uzavřeny," uvedla MAAE.

Japonská vláda se navíc rozhodla vyhlásit stav nouze v oblasti jaderné energetiky. Ten se vyhlašuje v případě, že jsou potvrzeny úniky radiace, či pokud nefunguje chladicí systém reaktoru. Premiér Naoto Kan ale uvedl, že zatím nebyl zaznamenán žádný únik radioaktivity.

MAAE se v současné době zaměřuje na získání dalších informací ohledně toho, kterým zemím a kterým jaderným elektrárnám hrozí ničivé tsunami.

Japonsko v pátek zasáhlo zemětřesení o síle 8,9 stupně Richterovy škály, později pobřeží zasáhla obrovská vlna tsunami. Podle agentury Reuters vlny dosáhly velikosti až deseti metrů a zničily vše, co měly v cestě, včetně aut, domů a infrastruktury. V reakci musely tamní úřady uzavřít také všechny přístavy v zemI.

Zdroj: www.mediafax.cz