Jaderná Fukušima po desetiletí nekončící

04.03.2021 12:02

Před deseti lety – 11. března 2011 - se dalo v Japonsku do pohybu nezadržitelné soukolí - havárie jaderné elektrárny Fukushima Daiichi v prefektuře Fukušima.

Lidé u nás jsou často přesvědčeni, že se podobná havárie nezopakuje tam, kde nehrozí zemětřesení a tsunami. Bohužel tomu tak není. Zhruba čtyři stovky právě teď fungujících jaderných bloků na planetě může následovat osud Fukushimy Daiichi. Stačí k tomu déletrvající výpadek chladicích systémů a z toho plynoucí nemožnost ochlazování aktivních zón v reaktorech, případně jaderných souborů, které byly z reaktorů před nedávnem přemístěny mimo ně. Před deseti lety se v Japonsku stala referenční havárie. Je mementem pro nás všechny, ale zejména pro ty, kteří dohlížejí a udržují průmyslové odvětví, které se nedostatečným zajištěním poškozuje a postupně ztrácí schopnost rozvoje.

I když brzy po havárii byla v havarované jaderné elektrárně situace o dost komplikovanější, v uplynulém desetiletí i v posledních měsících se v havarovaném zařízení dějí další projevy spojené s tím, že na rozdíl od Černobylu v blocích většina radioaktivity zůstala. Proto, aby místo bylo bezpečnější, potřebuje Japonsko odčerpat do moře vodu kontaminovanou průběžným ochlazováním vyhřezlých reaktorů. I když tam v mezidobí kvůli samovolným únikům vody postavili drahou podzemní bariéru. Po nedávném zemětřesení došlo k poklesu hladiny napouštěné ochlazovací vody Fukushima Daiichi. Hladina najednou poklesla o desítky centimetrů u prvního a třetího bloku elektrárny. Větší únik vody z kontejnmentů si vynucuje další navýšení objemu vody, která je do budov čerpána. Tím vzniká větší množství radioaktivního odpadu.

Ani nemožnost ucpání fukušimských prasklin a úplné pročištění chladicí vody, která je pro další osud havarovaného zařízení nezbytná, ani zvyšující se objemy kontaminované chladicí vody, kterou bude nutno vypustit do životního prostředí nestačí k ukončení jaderných programů v České republice. Po desetiletí nekončící Fukušima jako memento nestačí,“ připomíná Pavel Vlček z Občanské iniciativy pro ochranu životního prostředí z Českých Budějovic.