Jaderný poradce Tokia na protest odstoupil

02.05.2011 23:30

 

Poradce japonské vlády Tošiso Kosako rezignoval se slzami v očích na protest proti údajně nedbalému postupu vlády při likvidaci následků březnového zemětřesení a následné tsunami.

Odborník na radiaci Kosako řekl, že některá vládní rozhodnutí týkající se ohrožení populace považuje za nepřijatelná. Jako příklad uvedl hranici dvacet milisievertů povolenou u havarované elektrárny Fukušima v oblasti, kde jsou základní školy. „To jako vědec nemohu povolit. Myslím, že se vláda pouze snaží získat čas,“ řekl.

Kosako řekl, že vláda neinformovala dostatečně otevřeně o radiaci kolem Fukušimy a že nepatřičně zvýšila limit povolené radiace pro pracovníky elektrárny. Tokio tuto hranici posunulo ze 100 na 250 milisievertů za rok. Z přírodního ozáření je člověk ročně v průměru vystaven hodnotám kolem tří milisievertů.

Premiér Naoto Kan na Kosakovu kritiku reagoval v sobotu v parlamentu a svůj kabinet hájil. „Odlišný názor poradců je vítaný,“ řekl. Média hodnotí Kosakův krok jako ránu vládě. Podle agentury Kjódo si 76 procent lidí myslí, že Kanovi chybí vůdčí schopnosti, zatímco koncem března to bylo 63,7 procent.

Zdroj: Právo