Japonsko zasáhla silná zemětřesení až 6,5 stupně

15.04.2016 10:30

Série zemětřesení o síle až 6,5 stupně ve čtvrtek postihla jih Japonska asi deset kilometrů hluboko a stejně daleko od města Kumamoto. Dvě desítky budov se zřítilo, někde vypukly požáry, zahynulo nejméně devět lidí, téměř tisícovka dalších utrpěly zranění. Úřady varují před dalšími otřesy.

V těchto místech jsou tři jaderné elektrárny, ale žádné problémy nehlásí. Z obavy před dalšími otřesy byl preventivně omezen provoz rychlovlaků.

Silné  půlminutové otřesy začaly v 21:26 místního času (14:26 SELČ) . Po půlhodině přišlo další zemětřesení o síle 5,7 stupně, poté řada menších otřesů.

Celkem muselo na různých místech vyhledat podle médií lékařské ošetření nejméně 780 lidí, z toho 22 je zraněno velmi vážně.

Podle místních médií zde kolem 16 tisíc domácností přišlo o dodávky elektřiny a 38 tisíc domů nemá dodávky plynu. O přístěřeší minimálně dočasně přišlo přes 33 000 lidí. Agentura AP uvedla, že japonská vláda už nasadila na pomoc 1600 vojáků. Někteří spolu se záchranáři pomáhají vyproštovat uvězněné lidi.

Podle úřadů čtvrteční zemětřesení nebylo tak silné, jako před pěti lety,  otřesy působily větší silou, protože jejich epicentrum nebylo v moři jako tehdy, ale uprostřed ostrova Kjúšú a s ohniskem v hloubce jen asi deset kilometrů.

Kumamoto je hlavní město stejnojmenné prefektury na ostrově Kjúšú. Ve městě žije asi 700 tisíc lidí. Nejblíže epicentru otřesů bylo podle NHK město Mašiki, které má kolem 34 tisíc obyvatel.

Poznámka OIŽP: Na ostrově Japonsko postavilo dvě jaderné elektrárny: Genkai a Sendai. Japonský nejvyšší soud dne 6. dubna 2016 zamítl návrh ze strany skupiny obyvatel na dočasné soudní pozastavení provozu prvního a druhého bloku jaderné elektrárny Sendai, které provozuje společnost Kyushu Electric Power Company v prefektuře Kagošima. Bloky jaderné elektrárny Sendai jsou v současné době jedinými provozovanými jadernými bloky v Japonsku. Po tomto zemětřesení Japonsko nemá v provozu opět žádnou jadernou elektrárnu.

Zdroj: https://www.lidovky.cz/jih-japonska-zasahla-silna-zemetreseni-nejmene-dva-mrtvi-a-50-zranenych-1z3-/zpravy-domov.aspx?c=A160414_173208_ln_domov_ele#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=ln_domov&utm_content=main