Japonský regulátor odsouhlasil znovuspuštění prvního jaderného bloku stejného typu jako ve Fukušimě

04.03.2020 13:53

Japonský úřad pro jadernou bezpečnost odsouhlasil restart druhého bloku jaderné elektrárny Onagawa. Jedná se o jadernou elektrárnu nacházející se nejblíže epicentru zemětřesení v roce 2011, které způsobilo havárii v jaderné elektrárně Fukušima, přesto neutrpěla tak závažné škody. Elektrárny Fukušima i Onagawa byly osazeny jadernými reaktory typu BWR. Žádný z japonských reaktorů typu BWR se zatím znovuspuštění nedočkal.

Japonský úřad pro jadernou bezpečnost minulý týden formálně odsouhlasil finální zprávu o splnění revidovaných bezpečnostních standardů 2. bloku elektrárny Onagawa. Tento souhlas je pro blok důležitou podmínkou k obnovení provozu. Již koncem loňského listopadu schválil úřad předběžnou zprávu, že modernizovaný blok bude v souladu s bezpečnostními normami zavedenými v lednu 2013.

„Dnešní souhlas je založen na posudku, že základní postupy a návrhy bezpečnostních opatření na 2. bloku jaderné elektrárny Onagawa jsou v souladu s novými bezpečnostními standardy. Myslím, že jsme dosáhli významného milníku,“ řekl Hiroya Harada, prezident Tohoku Electric Power Company.

Pro znovuspuštění bude provozovatel elektrárny, společnost Tohoku Electric Power Company, potřebovat souhlas místních úřadů. Společnost proto zahájila různé iniciativy, včetně prohlídek elektrárny a šíření informací, s cílem získat důvěru místních obyvatel.

Tohoku Electric Power Company očekává, že za bezpečnostní opatření utratí 340 miliard jenů (72,4 miliard Kč). Mezi opatření patří posílení seismické odolnosti a výstavba 29 metrů vysoké a 800 metrů dlouhé zdi, která by elektrárnu ochránila před tsunami. Úpravy by měly být dokončeny do března příštího roku.

Zemětřesení elektrárnu příliš nepoškodilo
Elektrárna Onagawa byla nejbližší jadernou elektrárnou u epicentra zemětřesení a tsunami z 11. března 2011, přesto utrpěla mnohem menší škody, než se očekávalo.

Zemětřesení vyřadilo celkem čtyři z pěti vedení do elektrárny. Zbývající vedení však dodalo dostatek energie pro bezpečné odstavení a uchlazení tří reaktorů. Společnost se rozhodla vyřadit z provozu 1. blok elektrárny a  žádost o restartování 3.  bloku zvažuje.

První restartovaný BWR?
Onagawa 2 se může stát prvním znovuspuštěným japonským reaktorem typu BWR – stejným typem, jaký byl použit v poškozené elektrárně Fukušima Daiči. Další reaktory typu BWR v elektrárně Kashiwazaki-Kariwa a v druhém bloku elektrárny Tokai již také získaly povolení k restartu od úřadu, ale chybí jim souhlas místní samosprávy.

Zdroj úvodní fotografie: IAEA