MAAE sdělila postup v řešení problematiky Fukušimy, kontaminace vody je stále kritická

04.02.2019 14:56

Významný postup byl učiněn při řešení problematické situace v jaderné elektrárně Fukušima Dajiči. Správa kontaminované vody je však stále důležitá pro decommissioning elektrárny, sdělila mise mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE).


Havarovaná jaderná elektrárna Fukušima Dajiči (Zdroj: nucnet.org)
Tým zkoumání vyzval japonskou vládu, aby naléhavě rozhodla, jak odstranit vodu obsahující tritium a ostatní zbytky radionuklidů z jaderné elektrárny, která byla odstavena kvůli zemětřesení a následné vlně tsunami v březnu 2011.

Vyčištěná voda se skladuje v tancích na místě a dosažení plné kapacity tanků se očekává během tří až čtyř let.

Voda může vyžadovat další čištění ke snížení radionuklidů na povolenou úroveň předtím, než bude možné využít jednu z pěti metod likvidace. Tyto metody jsou: uložení do podzemí, řízené vypouštění do moře, odpařování, neutralizace vodíkem, solidifikace a uložení pod zem.

Od předchozí mise v roce 2015 bylo učiněno mnoho zlepšení, ačkoliv správa kontaminované vody zůstává kritická pro decommissioning elektrárny, sdělil tým MAAE.

Společnost TEPCO dokončila výstavbu 1,5km ledové podzemní stěny navržené pro zamezení pronikání podzemní vody pod reaktorové budovy.

Projekt zahrnoval umístění celkem 1568 trubek 30 metrů pod zem čtvrtého reaktorového bloku. V těch cirkuluje chladivo o teplotě -30 °C. Díky tomu je okolní půda kolem nich zmrzlá. Spodní voda, která vstupovala pod čtvrtý blok, se dostávala do kontaktu s materiálem roztavené aktivní zóny a ostatními nečistotami od nehody z března 2011. Nehoda vedla k rostoucímu množství kontaminované vody.

Tato zjištění jsou obsažena v konečné zprávě MAAE. V té je uvedeno japonské úsilí plánovat a implementovat postupy pro decommissioning jaderné elektrárny Fukušima Dajiči. Zpráva je založena na analýzách, které proběhly od 5. do 13. listopadu 2018 během návštěvy Tokia a elektrárny Fukušima Dajiči 13členným týmem.

Zpráva obsahuje dodatečné detaily a rozšíření předběžné zprávy vydané na konci mise. Obě zprávy obsahují stejná zjištění k tématům zahrnujícím dlouhodobé nakládání s radioaktivním materiálem, opatření proti rozšiřování kontaminované vody, odstranění použitého jaderného paliva a odpadních látek a na závěr problematiku veřejných komunikací.

Zdroj: nucnet.org