Nárůst divoké zvěře v evakuovaných oblastech Fukušimy

02.10.2016 15:23

Populace divokých prasat ve Fukušimě razantně vzrostla

Fukušima – Pět a půl roku po havárii v japonské jaderné elektrárně Fukušima se v evakuovaných oblastech stále více množí divoká zvířata. Populace divokých prasat, medvědů, japonských psíků mývalovitých a dalších divokých zvířat razantně vzrostla. Informoval o tom deník „Nikkei“ toto úterý s odvoláním na šetření univerzity ve Fukušimě.

Ve srovnání se zemědělsky využívanými oblastmi je množství volně žijících zvířat v opuštěných oblastech kolem havarované elektrárny čtyř až pětinásobně vyšší. Důvodem je kromě jiného skutečnost, že divoká prasata, medvědi a ostatní zvířata v lidmi opuštěných oblastech naleznou potravu snáze. Vysoký nárůst populace divoké zvěře může v budoucnu, po dekontaminaci území, ohrozit návrat obyvatel do svých obydlí, informoval deník Nikkei.

Dne 11.března 2011 došlo v důsledku silného zemětřesení a následné vlny tsunami k závažnému poškození jaderné elektrárny Fukušima Daiči.Stát nechává dekontaminovat rozsáhlá území, tisíce lidí se však kvůli přetrvávající vysoké radioaktivitě nadále nemohou vrátit do svých domovů.