Pomůže robot při průzkumu Fukušimy?

29.06.2017 14:45

Firma Toshiba vyvinula ve spolupráci s Mezinárodním výzkumným institutem International Research Institute for Nuclear Decommissioning nový drhu dálkově řízeného mini robota, který nese pracovní název “Mini Manbo” – japonsky Malái měsíční ryba. Tato konstrukce má již v létě letošního roku pomoci prozkoumat třetí reaktor havarované jaderné elektrárny Fukušima v Japonsku. Jaderné bloky ve Fukušimě byly zničeny v březnu 2011 při rozsáhlé havárii, vyvolané vlnou tsunami.
Podle údajů Japan Times má tento mini robot průměr pouhých 13 cm – a sice proto, aby se dostal i do malých průlezů do reaktoru. Robot má délku 30 cm a na jeho těle jsou umístěny dvě videokamery a LED osvětlení. Přenos kabelu a napájení je zajištěno kabelem. Pro pohyb dopředu slouží pět malých vrtulí. Záznamy z kamery, které robot pořídí, mají sloužitr v vyhodnocení míry poškození reaktoru a mají pomoci najít řešení, jak dostat co nejlépe zbytky jaderného paliva z ruin reaktorů.
Video a originální článek najdete na:
https://www.heise.de/newsticker/meldung/Kleiner-Mondfisch-soll-bei-Untersuchung-des-Fukushima-Reaktors-helfen-3746034.html