Radioaktivní divoká prasata ve Fukušimě zamořila region

11.05.2016 14:43

 

Severní Japonsko vyhlásilo alarm, poté co oblast zaplavilo po vyhlášení zakázané zóny kolem havarované jaderné elektrárny Fukušima velké množství divokých prasat. Jejich stav se v posledních čtyřech letech dramaticky zvýšil, protože si v uzavřené fukušimské zóne mohou nerušeně žít. Zvířata, jejichž množství se zde stále zvyšuje, tak ničí pole v oblasti. Od havárie v jaderné elektrárně Fukušima se škody v zemědělství v prefektuře Fukušima způsobené divokými prasaty více než zdvojnásobily a dosahují výše cca. 15 miliónů amerických dolarů. Informovalo o tom The Times.

Divoká prasata také představují ohrožení pro veřejnou bezpečnost. V posledních letech se stále množí hlášení o tom, jak divoká zvířata poranila obyvatele při přecházení silnice.

Protože divoká prasata nemají přirozené nepřátele, které by jejich stavy drželi pod kontrolou, organizují místní úřady myslivecké skupiny, aby jejich populaci snížila.

V posledních třech letech před rokem 2014 se zvýšil počet usmrcených divokých prasat více než čtyřnásobně, z 3.000 na více než 13.000 kusů. Jak informuje deník Yomiuri, nabízí japonská vláda myslivcům v prefektuře Fukušima odměny, aby je inspirovala k lovu divokých prasat. I přes tyto snahy, díky vysokým reprodukčním vlastnostem divokých prasat, jejich stav v oblasti nadále zvyšuje.

Ačkoli divoká prasata jsou jinak v Japonsku delikatesou, není možné maso těchto zvířat z prefektury Fukušima jíst, protože obsahuje velké koncentrace radioaktivních látek. Za normálních podmínek poskytuje maso divokých prasat velké množství proteinů, ale v tomto případě je maso radioaktivně kontaminovaných divokých prasat opakem zdravého stravování. Divoká prasata se totiž živí kořínkami, ořechy, plody a malé živočichy ze země, kde se právě nachází nejvyšší koncentrace radioaktivního spadu.