Radioaktivní vodu má odvézt obří prám

06.04.2011 10:45

Obrovský plovoucí ostrov, původně určený pro japonské sportovní rybáře, má po přestavbě pojmout milióny litrů silně radioaktivní vody z podzemních tunelů jaderné elektrárny Fukušima.

Obří prám, který se promění v plovoucí sběrnou nádrž, už vyplul z přístavu Šimizu do doku jokohamského přístavu. „Tady bude přestavěn tak, aby mohl pojmout vodu z ruin elektrárny. Ve Fukušimě by mohl být nasazen v polovině dubna,“ řekl Jašika Mutamató z firmy Tepco, provozovatele elektrárny.

Tepco ale nejdříve potřebuje přečerpat milióny litrů vysoce zamořené vody do hlavní nádrže. Ta je nyní plná slabě kontaminované radioaktivní vody, kterou proto bylo rozhodnuto vypustit do moře. Do úterního odpoledne tak Fukušima nechala do Tichého oceánu vytéci 3,4 miliónu litrů z celkových 11,5 miliónu litrů, jichž se chce zbavit do konce týdne.

Znečištění mořské vody radiací v bezprostřední blízkosti elektrárny překročilo koncem minulého týdne povolené limity až v násobku několika miliónů. Tepco ale upozorňuje, že radiace brzy začala klesat a že několik stovek metrů od břehu teď činí zhruba tisícinásobek povolené hodnoty.

Přes tato uklidňující prohlášení je kolem vypouštění miliónů litrů vody kontaminované izotopem jódu mezinárodní rozruch: Jižní Korea totiž požádala Tokio o co nejpodrobnější informace o vypouštění vody do moře. „Potřebujeme přesné a čerstvé údaje, abychom mohli odhadnout případná rizika pro lidské zdraví i životní prostředí,“ upozornil v Soulu mluvčí ministerstva zahraničí. Nejmenovaný diplomatický zdroj v Soulu však popřel zprávu jihokorejských médií, že Jižní Korea oficiálně protestovala proti vypouštění radioaktivní vody do moře jako porušení mezinárodního práva Japonskem, konkrétně Úmluvy o včasném oznamování jaderné nehody z roku 1986.

Rusko mezitím oznámilo, že chce Japoncům pomoci řešit krizi zapůjčením speciálního plavidla pro likvidaci radiace. Tuto plovoucí továrnu Tokio před deseti lety financovalo částkou 35 miliónů dolarů, aby mohla sloužit při zneškodňování jaderného dopadu vypouštěného do Japonského moře při demontáži ruských nukleárních ponorek.

„Předání bude znamenat symbolický krok. Jsme připraveni pomoci svým přátelům – tak jako oni pomohli nám,“ řekl agentuře RIA-Novosti Jurij Sokolov, mluvčí státní firmy Rosatom.

Snaha uzavřít trhlinu v elektrárně, kterou nekontrolovaně unikají vysoce radioaktivní vody, částečně uspěla. Po vstříknutí 1500 litrů vodního skla pod prasklou betonovou jámu se únik zpomalil, oznámila Tepco. Firma chce podle NHK kromě toho uzavřít narušené části pobřežní hráze ocelovými bariérami, aby zamezila dalšímu pronikání zamořené vody do oceánu.