Unie: potraviny z Japonska se musí kvůli radiaci kontrolovat

13.04.2011 23:46

 

Fukušima přiměla Evropskou unii ke zpřísnění limitů pro obsah radioaktivity v krmivech a potravinách dovážených z Japonska. Nařízení platí od včerejška. Do zemí Unie by se tedy nemělo dostat nic, co by mohlo – byť jen nepatrně – ohrozit zdraví lidí.

„Normy Unie byly podstatně měkčí než ty japonské. Zejména pokud jde o úroveň radiace. Evropská komise je proto kvůli jaderné havárii ve Fukušimě od Tokia převzala,“ vysvětluje Martin Klanica, vrchní ředitel sekce kontrolní a právní Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Jeho lidé proto vyjíždějí na Celní správu ke každé zásilce potravin či krmiv z Japonska, odebírají vzorky, analyzují je v laboratořích a do republiky zásilku nepustí dříve, než se prokáže, že je pro lidi zcela neškodná. Velké absorpční vlastnosti má například čaj. A právě ten japonský se kvůli své světoznámé kvalitě do Česka hojně dováží.

„Teď jsme kontrolovali dvě větší dodávky japonského čaje, aniž jsme cokoliv zjistili,“ ubezpečuje Klanica. A stejně podle něj postupují i ostatní země Unie. Češi se prý nemusí bát nakupovat potraviny v Polsku či v Německu.

Obdobné preventivní kroky platí kvůli Fukušimě i pro veterinární správy Unie. Šéf té české Milan Malena vylučuje jakékoliv zkreslování či zamlčování údajů o případné radioaktivitě dovezených potravin. „To si prostě – stejně jako jiné země Unie – nemůžeme dovolit,“ říká.