Částečné tavení jaderného paliva a další otřesy v Japonsku

29.03.2011 10:58

Jaderná katastrofa ve Fukušimě – japonská vláda přiznává tavení jaderného paliva

Jobovy zvěsti z Japonska neustávají. Podle údajů japonské vlády došlo v havarované jaderné elektrárně Fukušima k částečnému tavení jaderného paliva. Kromě toho zemi postihlo další silné zemětřesení.

V reaktoru č.2 došlo podle údajů japonské vlády na určitou dobu k tavení paliva. To uvedl mluvčí japonské vlády Jukio Edano v pondělí. Zjištěná vysoká radioaktivita vody v turbogenerátorové budově byla podle něj způsobena právě částečným tavením jádra. Hodnoty radioaktivity na místě dosahují 1.000 milisievertů za hodinu. Provozovatel jaderné elektrárny Fukušima, společnost Tepco, své původní údaje opravila a mluví nyní o 100.000 krát zvýšených hodnotách, než je přípustný limit. V neděli bylo původně oznámeno, že radioaktivní záření překročilo limity 10-milionkrát.

Mluvčí vlády kritizoval provozovatele elektrárny za nakládání s naměřenými hodnotami radioaktivního záření. Podle něj je to zcela „neakceptovatelné“. Mezitím se pracovníci elektrárny nadále snaží odstranit vysoce radioaktivní vodu ze zařízení. To je zcela nutné proto, aby nebyli ozařování další zaměstnanci. Toto riziko nyní omezuje pokusy o chlazení reaktoru.

„Firma TEPCO se postupně pokouší odčerpat zamořenou vodu ze všech čtyř energobloků elektrárny Fukušima 1. Tato voda totiž brání dalšímu postupu sanačních prací a způsobila již ozáření několika pracovníků.“

https://www.focus.de/panorama/welt/tsunami-in-japan/japan-teilweise-kernschmelze-und-neues-beben_aid_612811.html