Český expert: Může dojít ke katastrofě

13.03.2011 11:20

Japonská vláda rozšířila evakuační zóny kolem obou jaderných elektráren, postižených zemětřesením a tsunami, na dvacet kilometrů. Hrozí tedy katastrofa podobná Černobylu? Na to odpověděl inspektor Ústavu pro jadernou bezpečnost Osvald Andrle.

nspektor Státního ústavu pro jadernou bezpečnost v Praze Osvald Andrle soudí, že situace v jaderných elektrárnách může být na pokraji katastrofy. „Vlna zřejmě zničila čerpadla, ženoucí vodu do chladicího systému. Pohánějí je obří lodní motory, dieselagregáty, a ty podle mého soudu vyřadila tsunami z provozu rovněž,“ řekl inspektor Andrle.Palivové články v aktivní zóně jaderných reaktorů tak zůstaly nejspíš bez chlazení, a to je kriticky nebezpečné. Chladicí voda totiž obsahuje kyselinu boritou, protože bór pohlcuje tepelné neutrony a zastavuje štěpnou reakci. „Pokud by u nás došlo k havárii, zastaví štěpnou reakci spolehlivě 12 gramů bóru v litru vody, ale jak je tomu v Japonsku, nevím,“ řekl Nedělnímu Blesku inspektor. Hrozí – a možná k tomu už došlo – roztavení palivových článků a únik radioaktivního cesia a jódu.

Mohl by je zachytit ještě primární okruh reaktoru a pak už jen tzv. kontejnment, pevný kryt všech zařízení reaktoru, pokud ho nepoškodilo zemětřesení.

„Na jakékoliv závěry je brzy a spekulovat se v tak vážných věcech nedá,“ shrnul Osvald Andrle. „Ovšem pokud zemětřesení poškodilo obal reaktoru a potrubí, pak může být situace velmi vážná.“

Černobyl nebyl první nemusí být ani poslední

Stupně sedm až čtyři se označují jako havárie, tři až jedna jako nehody, nula nemá bezpečnostní význam.

29. září 1957

Kyštym (Čeljabinská oblast SSSR), těžká havárie se stupněm 6. Kvůli poruše na chladicím zařízení vybuchla podzemní nádrž s radioaktivním odpadem. Zasaženy byly statisíce lidí.

10. října 1957

Windscale/Sellafield (Velká Británie), havárie se stupněm 5. Při požáru grafitového reaktoru závodu na plutonium pro vojenský jaderný program uniklo do vzduchu značné množství radioaktivity. Rakovině kvůli tomu podlehlo přes 200 osob.

28. března 1979

Three Mile Island (USA), havárie se stupněm 5. V jaderné elektrárně došlo k částečnému roztavení jádra reaktoru a úniku radioaktivní vody. Jeden člověk zahynul a asi 100 lidí bylo hospitalizováno.

26. dubna 1986

Černobyl (SSSR/Ukrajina), velmi těžká havárie se stupněm 7. Podle ukrajinského ministerstva zahraničí zemřelo více než 125 tisíc lidí, oproti tomu zpráva Černobylského fóra z roku 2005 hovoří asi o 4000 obětech.

23. července 1991

Kozloduj (Bulharsko), havárie se stupněm 3. Po požáru v jaderné elektrárně byla objevena dvě místa úniku radioaktivity. Radiace dosahovala dvacetinásobek povolené hranice.

30. září 1991

Tokaimura (Japonsko), havárie se stupněm 4. Nekontrolovanou řetězovou reakci a ozáření v závodě na zpracování uranu pro elektrárny vyvolala chyba obsluhy. Ozářeno bylo údajně přes 600 osob, dva pracovníci zemřeli.

Zdroj: Blesk 13.3.2011