Další únik radioaktivity ve Fukušimě

17.05.2011 23:14

 

Špatné zprávy z jaderné elektrárny Fukušima: z reaktoru japonské jaderné elektrárny Fukušima, poškozené v březnu v důsledku silného zemětřesení a následné vlny tsunami, zřejmě opět uniká radioaktivní voda do moře. Provozovatel elektrárny, společnost Tepco, ohlásil rekordní finanční ztrátu.

Technici, kteří v poškozené jaderné elektrárně nadále bojují s následky reaktorové havárie, prožívají opět Deja-vu: z reaktoru zřejmě opět uniká radioaktivní voda do moře. Provozovatel elektrárny ve středu ohlásil, že na podlaze pod reaktorem č. 3 byla zjištěna pronikající voda. Není však ještě jasné, zda se tato radioaktivní kapalina dostala prasklinou do moře. To se teprve zjišťuje.

Mezitím elektrárenská společnost Tepco ohlásila rekordní finanční ztrátu. Do konce března došlo ke ztrátě ve výši více než jednoho biliónů jenů (8,6 miliard euro). To je největší ztráta, které koncern mimo finanční sektor v Japonsku kdy dosáhl. Především náklady za odstavení havarovaných reaktorů ve Fukušimě dostaly výsledky společnosti do červených čísel.

https://www.spiegel.de/wissenschaft/technik/0,1518,761906,00.html