Děsivé dědictví Fukušimy. Muž, který ji pomáhal uklízet, žaluje provozovatele kvůli rakovině

05.02.2017 12:26

Od jaderné havárie v jaderné elektrárně Fukušima, kterou způsobila ničivá vlna tsunami, letos uplyne šest let. Na odstranění následků tragédie se od roku 2011 podílí desítky tisíc pomocníků. Případ jednoho z nich nyní řeší japonský soud. Dvaačtyřicetiletý svářeč po práci na místě havárie onemocněl rakovinou a žaluje společnost TEPCO, která elektrárnu ve Fukušimě provozovala.
Při stavění lešení v prvním závodě elektrárny Fukušima, která byla v roce 2011 zasažena zemětřesením a následnou vlnou tsunami, byl muž vystaven záření v hodnotě 19,78 milisiervertů. To je méně, než povolují limity. Japonsko totiž v současné době dovoluje, aby byli pracovníci podílející se na odstranění následků vystaveni maximálně 100 milisievertů po dobu pěti let. Riziko rakoviny se přitom zvyšuje, pokud je člověk takovému záření vstaven v průběhu jednoho roku.

Přestože bylo ozáření svářeče ještě v limitu, japonské ministerstvo zdravotnictví v roce 2015 rozhodlo, že muž onemocněl leukémií v důsledku práce na Fukušimě, a má tedy nárok na náhradu škody.

Muž nyní žaluje společnosti TEPCO (Tokyo Electric Power Company) a KEPCO (Kyushu Electric Power Company) a požaduje od nich odškodné ve výši 59 milionů japonských jenů (víc než 13 milionů korun).

„Pracoval jsem tam kvůli mé horoucí touze pomoct dostat pohromu pod kontrolu. Oni se mnou ale jednali, jako kdybych byl jen postradatelný dělník,“ citovala japonská tisková agentura nemocného muže, podle kterého by firmy měly „čelit odpovědnosti“. Firmy však zpochybňují, že muž onemocněl rakovinou v důsledku záření a žádají soud, aby žalobu zamítl.

Už samotné vyšetřování havárie ale v minulosti vedlo k závěrům, že společnost TEPCO v oblasti bezpečnosti pochybila. Po celém světě se tak rozpoutala debata, zda není jaderná energetika příliš nebezpečná a některé země, jako je například Německo, se raději začaly zaměřovat na obnovitelné zdroje energie.

Ve fukušimské zakázané zóně už se vystřídaly desítky tisíc pracovníků. Japonská vláda na sklonku loňského roku uvedla, že na odstranění následků havárie padlo už 21,5 bilionu jenů (4,786 bilionu korun). 

Zdroj: https://www.info.cz/