EU: Vyšší limity než po Černobylu

08.04.2011 10:37

 

Povolené mezní hodnoty pro radioaktivní zatížení potravin z Japonska byly zvýšeny

Spolková vláda neinformovala veřejnost

Zvláštním nažízením povolila Evropská unie neobvykle vysoké mezní hodnoty radioaktivního zatížení potravin, dovážených z Japonska. Sice zatím není důvod pro znepokojení nad zatíženými potravinami – to však neopravňuje německou spolkovou vládu k tomu, aby veřejnost neinformovala o vysokých povolených limitech.

Zatímco Japonsko trpí v důsledku velké jaderné havárie v elektrárně Fukušima, obyvatelé Německa se ptají, zda potraviny dovážené z Japonska, jsou pro jejich zdraví bezpečné. Důvod ke znepokojení nad radioaktivně zatíženými potravinami ještě nenastal, protože Německo z Japonska dováží velmi málo potravin.

Německá ministryně Ilse Aigner zdůrazňuje, že od katastrofy ve Fukušimě byla zavedena „přísnější kontrolní opatření“ a „speciální ochranné standardy“ - zamlčuje však, že pro potraviny, dovážené z postižených oblastí do Evropské unie, platí vyjímečně vysoké mezní hodnoty. Německá veřejnost nebyla o tomto kroku vůbec informována. V případě některých produktů se přitom jedná o zvýšení limitu na úroveň 20krát vyšší než bylo stanoveno původní směrnicí č. 733/2008 – tato směrnice platí od minulého víkendu, a to na území celé Evropské unie. Tato směrnice přitom původně stanovovala mezní hodnoty pro césium 134 a 137 do 370 Bq/kg pro kojeneckou stravu a mléčné produkty a maximálně do 600 Bq/kg u ostatních potravin.

Novou vyhláškou č.297/2011 Evropská komise dne 27.března tyto mezní hodnoty pro produkty z postižených oblastí významně zvýšila: na 400 Bq/kg v případě kojenecké stravy, na 1.000 Bq/kg u mléčných výrobků a na 1.250 Bq/kg u ostatních potravin. Určité výrobky, jako např. rybí olej nebo koření, mohou tyto zvýšené limity dokonce 10x překročit, mohou tedy dosahovat až na 12.500 Bq/kg, což představuje až 20-násobek původních limitů.

Odůvodněním pro toto navýšení mezních hodnot u potravin je směrnice EU č.3954/1987, která byla přijata po jaderné havárii v Černobylu a podle které mohou být v případě „jaderného stavu nouze“ navýšeny povolené limity radioaktivního zatížení potravin, aby se tak předešlo potravinovému nedostatku. V Evropě však jaderný nouzový stav není, nehrozí ani nedostatek potravin – v tomto ohledu je dovoz potravin z Japonska příliš malý. Navýšení mezních hodnot u potravin je proto zcela nepochopitelné. Správným krokem, kterým by si vláda získala důvěru občanů, by byl zákaz dovoz potravin z Japonska.

https://www.sonnenseite.com/Aktuelle+News,EU-+hoehere+Grenzwerte+als+nach+Tschernobyl,6,a18692.html