Fotografie na výstavě „Fukušima“ ukazují oběti jaderné energetiky

08.03.2019 12:54

DÜSSELDORF – Výstava „Fukušima – varovné připomenutí“ v Düsseldorfu ukazuje fotografie japonského fotografa Kenji Higuchiho

 

U příležitosti osmého výročí jaderné havárie v japonské Fukušimě uspořádala německá nadace Gerhart-Hauptmann-Haus, Bismarckstraße 80 výstavu fotografií Kenjiho Higuchiho. Výstava je prezentována ve spolupráci s Sayonara Nukes Düsseldorf, Německo – japonskou společností Dortmund a Sdružením mezinárodních lékařů.

„Výstava má ukázat oběti jaderné energetiky, o kterých se nic neví,“ říká Kazuko Kanuma - Kölzer ze Sayonara Nukes Düsseldorf. Velkoformátové barevné i černobílé fotografie zachycují scény z každodenního života, krajinu nebo obličeje lidí. Jedna z fotografií tak ukazuje například dva policisty s ochranou rouškou, kteří na ulici kontrolují projíždějící automobil.

Na první pohled není souvislost s největší jadernou havárií v Japonsku, ke které došlo 11.března 2011, tedy před osmi lety v jaderné elektrárně Fukušima Daiči, zcela zřejmá. Teprve až popisky jednotlivých fotografií tuto souvislost objasňují. Na tabulích z druhé strany najdete informace o aktuálním stavu jaderné energetiky v Japonsku. Je to paradox – na jedné straně najdete fotografii s ozářenými lidmi a krajinou a na druhé straně věcné informace o provozu jednotlivých jaderných bloků v Japonsku.