Fukušima: rozmontovat reaktor? 30 let

31.03.2011 10:55

Polštáře nemají vůbec a přespávají, kde se dá. Někdy i na schodištích. Jedí pouze dvakrát denně a omývají se navlhčenými ručníky, protože v okolí je nedostatek vody. A hlavně: denně se vystavují vysoké radiaci v boji s havárií v jaderném zařízení. Přesto jsou odhodlaní.

S únikem radioaktivní vody ze čtyř reaktorů elektrárny bojují krizové týmy téměř nepřetržitě. Situace je ale staví před neřešitelná dilemata. Na jedné straně musejí ochlazovat reaktory, jejichž teplota se nebezpečně zvyšuje. Na druhé straně ale zchlazování zvyšuje objem zamořené vody. „Je-li zapotřebí zintenzivnit ochlazování, zvýší se objem kontaminované vody, kterou nemají kde skladovat,“ tvrdí americký expert Edwin Lyman.

„Budou muset dělat složitá rozhodnutí ohledně vypuštění většího množství radiace do okolí. Možná neexistuje dobré řešení,“ dodává.

Vždyť třeba včera v moři nedaleko reaktorů byly zjištěny hodnoty jódu víc než třitisíckrát přesahující povolenou normu. V moři se radiace poměrně rychle rozpustí, a tak by neměla člověka ohrozit.

Už teď je jasné, že poškozené reaktory půjdou do šrotu. Do budoucna se s nimi nepočítá. Nepoužitelné jsou hlavně proto, že po zemětřesení byly ochlazovány slanou mořskou vodou.

Jejich demontáž může ale trvat až 30 let a bude stát kolem 12 miliard dolarů (209 miliard korun).

O čem se ale vážně přemýšlí, je zavést v Japonsku letní čas, který tam dosud neměli. Důvod? Šetřit proudem všude, kde se dá.

Přemýšlí se o tom, že by se zamořená voda přečerpávala do tankerů a reaktory se zakryly speciální tkaninou, aby se omezil únik radioaktivních částic. Mění se i „velitelé“ – dosavadní šéf společnosti TEPCO, která provozuje elektrárnu, byl hospitalizován kvůli vysokému tlaku a závratím. Nastoupil tak nový šéf. Pátý a šestý reaktor jsou podle něj (na rozdíl od čtyř ostatních) po ničivé vlně tsunami ve stabilizovaném stavu a jejich teplota je v normě. Vláda ale požaduje úplnou likvidaci všech šesti bloků, už s ohledemna nálady mezi lidmi.

V Japonsku je v provozu 55 jaderných reaktorů a země je na tomto druhu energie závislá z 30 procent. Do roku 2030 se tento podíl měl zvýšit až na 50 procent. I teď Japonsko říká: jadernou energii neopustíme, ale zpřísníme pravidla.

Zdroj: Deník