Fukušima staví hráz proti zamoření moře

31.03.2011 10:54

Pobřežní hráz proti úniku radioaktivních vod do moře začali včera stavět v havarované Fukušimě zaměstnanci firmy Tepco, provozovatele jaderné elektrárny.

Hráz z pytlů s pískem vyrůstá 55 metrů od pobřeží. Znečištění mořské vody izotopem jódu totiž strmě stouplo.

„Koncentrace radioaktivního jódu v moři u fukušimské elektrárny je 3355násobkem povolené hodnoty,“ oznámil včera Hidehiko Nišijama, mluvčí společnosti Tepco. Vážné dopady na zdraví lidí ale podle něj zatím nehrozí, protože v moři se radiace poměrně rychle rozpouští a jód 131 má poměrně rychlý poločas rozpadu – 8 dnů.

„Uniklo až několik set tun zamořené vody,“ upřesnil Edano vůbec poprvé množství vody, jež se dostalo mimo budovy elektrárny. Podle expertů je mnohem větším problémem fakt, že stále není jasné, jak radioaktivita do moře proniká. Kontrola úniků může údajně trvat týdny a měsíce.

Podle vládního mluvčího Jukia Edana se uvažuje o tom, že zamořená voda nahromaděná v tunelech pod havarovanými reaktory se odtud bude přečerpávat do speciálních tankerů a reaktory se pak zakryjí speciálně impregnovanou látkou, aby se omezil únik radioaktivních částic.

Dnes začnou technické týmy impregnovat půdu v okolí elektrárny chemikálií, která by měla zabránit pronikání radioaktivity do podloží.

„Tepco začalo s odstraňováním následků fukušimské havárie příliš pozdě,“ uvedl tokijský starosta Šintaró Išihara. Podle něj mělo Tepco mořskou vodu na chlazení palivových článků použít okamžitě – jenže to by znamenalo reaktory odepsat, a to se podle Išihary vedení firmy nechtělo, protože „je chamtivé“.

Podle japonského tisku jsou ale nakonec poškozené reaktory stejně nepoužitelné a zařízení je na odpis. Nákladná ale bude i jejich likvidace – pouhá demontáž může trvat až 30 let a spolkne kolem 12 miliard dolarů. Akcie Tepka jsou nyní na historickém minimu.

Zdroj: Právo