Fukušima: tavení paliva pod širým nebem

13.04.2011 23:47

 

Největší problém představuje bazén s vyhořelým jaderným palivem ve 4.bloku

Zprávy z posledního týdne naznačují určitou stabilizaci situace v jaderné elektrárně Fukušima, přišly dokonce informace o malých úspěších, jako například ucpání trhliny. Ve skutečnosti dosáhla katastrofa svého vrcholu, protože současně dochází k tavení paliva pod širým nebem. Interní zpráva společnosti Areva, která úzce spolupracuje s provozovatelem havarované jaderné elektrárny Tepco, která se dostala Zapadoněmeckému rozhlasu (Westdeutscher Rundfunk). Následující infomraci: „Katastrofa se odehrává v reaktorovém bloku č.4, a to ne přímo v reaktoru samém, ale v blízkém bazénu s vyhořelým jaderným palivem. Tento bazén s vyhořelým jaderným palivem je očividně tak poškozen, že všechny pokusy, naplnit tento bazén opět vodou, selhávají. Palivové články tak leží na suchu a dochází tak nadále k tavení jaderného paliva pod širým nebem. Vyhořelé jaderné palivo je tak nebezpečné, protože má velký obsah vysoce radioaktivního césia a plutonia. O následcích této situace se zpráva Arevy nezmiňuje: Tavení jaderného paliva pod širým nebem, nekontrolovatelný únik radioaktivity ve velkém množstí.
Autoru studie, Mattiasi Braunovi, nebylo firmou Areva povoleno poskytnout interview, protože tato zpráva „nebyla určena veřejnosti“.

Bazény s vyhořelým jaderným palivem se nacházejí ve všech jaderných elektrárnách, protože je to nejlevnější způsob skladování vyhořelých palivových článků. Tyto bazény jsou často využívány jako mezisklady.

https://www.oekonews.at/index.php?mdoc_id=1058111