Fukušima zabíjí život v oceánu

08.04.2011 10:41

Znečištěná voda vytéká do pobřežních japonských vod již několik týdnů. Technici z jaderné elektrárny Fukušima nyní vypustí do Pacifiku dalších 11 500 tun radioaktivní kapaliny.

Obsah radioaktivního jódu v japonské části Pacifiku už před pár dny před samotným vypouštěním kontaminované vody činil 3355násobek povoleného limitu. Ještě nebezpečnějšího cesia s poločasem rozpadu mnoha desítek let bylo v oceánu koncem března dvacetkrát více, než je povolené množství.

"Radiace poškodí živočichy několika způsoby. Některé zabije přímo, jiní kvůli postižení buněk vyprodukují mutantní potomky, radioaktivní prvky se dostanou také do potravního řetězce," uvedl odborník Joseph Rachlin z laboratoře Lehman College.
Biologové se shodují v tom, že lokální pobřežní vody v okolí Fukušimy budou na delší dobu "prázdné". Pokud zde rybáři začnou v příštích letech chytat, je pravděpodobné, že jejich úlovky budou radioaktivní.

Poškození pobřežních vod bude tím větší, čím déle bude do oceánu unikat z Fukušimy radioaktivní voda.

"Japonsko se v tom případě bude muset vyrovnávat s vážným úbytkem mořského života," dodal toxikolog Texaské Tech univerzity Ron Kendall.

Zdroj: tncz