Fukušima: záchranáři hledají ozářené oběti

14.04.2011 23:44

 

Poprvé se v japonské záchranné jednotky v ochranných oblecích odvážily do bezprostřední blízkosti havarované jaderné elektrárny Fukušima 1. Jejich hrozným úkolem je odklizení ozářených těl.

Více než čtyři týdny po katastrofě v Japonsku v důsledku silného zemětřesení a následné vlně tsunami, ke které došlo 11.března, rozšířila japonská policie své pátrání op obětech katastrofy. Cca. 300 policistů v ochranných oblecích prohledávalo ve čtvrtek nejbližší okolí havarované elektrárny Fukušima, tedy oblast do 10 kilometrů od ní. Tuto informaci sdělil zástupce policie japonským úřadům.

„Je těžké říci, kolik osob je v této oblasti ještě postrádáno.,“ řekl policejní mluvčí. „Musíme je najít co nejdříve. Pátrání bude trvat až do západu slunce.“ Vedle policejního záchranného týmu byl do oblasti spolu s nimi poslán i tým, určený pro měření radiace.

Nalezená těla mají být podle japonských úřadů nejprve vyšetřena z hlediska jejich radioaktivního zatížení. Pokud budou zjištěny zvýšené hodnoty, budou muset být těla dekontaminována předtím, než budou moci být řevezena do márnice.

Již na začátku dubna začaly záchranné jednotky pátrat po obětech uvnitř evakuační zóny s poloměrem 20 km okolo havarované jaderné elektrárny Fukušima 1, ale dosud se nikdy nepřiblížily jaderné elektrárně tak jako ve čtvrtek.

https://www.focus.de/panorama/welt/tsunami-in-japan/fukushima-rettungskraefte-suchen-verstrahlte-opfer_aid_618266.html