Greenpeace: hodnoty radiace v mořských řasách jsou podstatně zvýšené

17.05.2011 23:12

 

Ekologická organizace Greenpeace vyzývá japonské úřady, aby okamžitě přezkoumaly radioaktivní zatížení mořských řas na pobřeží u jaderné elektrárny Fukušima. Vlajková loď ekologické organizace Rainbow Warrior se nyní nachází v mořské oblasti před havarovanou jadernou elektrárnou a provádí zde nezávislá měření radioaktivity. První výsledky těchto měření ukazují u mořských řas hodnoty radioaktivního zatížení, ležící daleko za povolenou hranicí.

Měření ukázala, že u mořských řas je pětkrát vyšší úroveň radioaktivního zatížení, než je oficiálně povoleno. Odběry proběhly podél pobřeží severně a jižně od havarované jaderné elektrárny Fukušima. Ještě ve vzdálenosti 65 kilometrů od místa nehody byla naměřena kontaminace vyšší než 10.000 Bq/kg (bequerelů na kilogram).Již 20. května začíná pro rybáře podél pobřeží sklizeň mořských řas. Naše měření však poukazují na vysoké riziko, že tyto mořské řasy jsou silně radioaktivně zatíženy,“ prohlásila Ike Teiling, odbornice společnosti Greenpeace v oblasti pro ochranu před zářením, která je na palubě vlajkové lodi Greenpeace. „Jak zkoušky sedimentu, provedené společností Tepco, tak i výsledky měření naší organizace jasně ukazují, že se v postižené mořské oblasti radioaktivní záření nashromáždilo. Ačkoli čtvrtina japonského rybolovu pochází právě z této oblasti, japonská vláda však podniká velmi málo opatření na ochranu obyvatel,“ dodává expertka. Je důležité, aby japonská oblast v blízkosti jaderné elektrárny Fukušima byla prozkoumána. Na základě těchto šetření pak musí být pobřežní obce, žijící z rybolovu, náležitě odškodněny,“ dodává odborník Greenpeace pro oceány Wakao Hanaoka. 

https://www.ots.at/presseaussendung/OTS_20110512_OTS0029/greenpeace-strahlenwerte-in-meeresalgen-rund-um-fukushima-deutlich-erhoeht