Jaderné ohrožení nezná hranic

16.04.2011 23:43

Společná tisková zpráva ze dne 16. dubna 2011

 

Dolní Dvořiště - Zástupci protijaderných sdružení ze tří sousedících zemí – Česka, Německa a Rakouska se dnes setkali v Dolním Dvořišti, aby prodiskutovali možné společné aktivity v nadcházejícím období. Sdružení Jihočeské matky, Občanská iniciativa pro ochranu životního prostředí, Calla, Bayerische Plattform gegen Atomgefahr, Atomstopp_atomkraftfrei leben!, Anti Atom Komitee a Mütter gegen Atomgefahr – Freistadt na závěr setkání vydala toto společné prohlášení.

Rizika související s využíváním jaderné energie neznají hranic. Dokládá to řada havárií v minulosti. Nejen katastrofa v Černobylu, od níž si právě připomínáme 25 let, ale nejnověji i tragédie v japonské Fukušimě, která ani po měsíci není zdaleka u konce. Je naším společným zájmem toto nebezpečí zmenšovat, když už je díky vysoceradioaktivnímu odpadu, nedokážeme odstranit zcela. Proto:

  • Vítáme, že se německá vláda rozhodla odstavit své nejstarší reaktory a potvrdila plán na úplné odstoupení od využívání jaderné energetiky do roku 2022. Německo se stává evropským lídrem ve využívání obnovitelných zdrojů energie a naplňování energetické vize celé Evropy.
  • Oceňujeme, že Rakousko patří i nadále mezi aktivní evropské země usilující o bezjaderný svět. Toho lze dosáhnout jen trpělivou dlouhodobou prací a vlastním příkladem.
  • Pranýřujeme bagatelizaci problému ze strany české vlády, která pod taktovkou elektrárenské společnosti ČEZ plánuje rozvoj těžby a zpracování uranu, stavbu nových reaktorů a úložiště vyhořelého jaderného paliva, aniž je vyřešena celá řada dopadů na bezpečnost obyvatel a ochranu životního prostředí.
  • Jsme přesvědčeni, že moderní evropská energetika musí být postavena na zcela jiných, než nukleárních základech. V současné době je pro Evropu dostupná celá řada scénářů a modelů, které propočítaly, že lze do poloviny století dosáhnout čisté elektřiny bez nutnosti postavit jediný atomový reaktor. Stačí k tomu využít obrovský potenciál energetických úspor, zvýšit energetickou efektivitu a čerpat dosažitelné obnovitelné zdroje energie.
  • Vyjadřujeme své odhodlání spolupracovat při společných aktivitách, jejichž cílem je Evropa bez jaderných elektráren. Řešení evropské energeticky totiž nemůže být čistě národní.

Konkrétně jsme se rozhodli:

  • Uspořádat sérii společných veřejných akcí zaměřených vůči využívání jaderné energie v Evropě. První z nich v sobotu 14. května ve Freistadtu, další budou následovat v Německu a v České republice.
  • Požadovat, aby Česká republika odstoupila od plánů na stavbu nových reaktorů a přijala energetický koncept, který bude obsahovat jasně určená data uzavření dnešních jaderných elektráren v Dukovanech a Temelíně. Přičemž připomínáme, že Česko exportuje více elektřiny, než každá z těchto elektráren vyrábí. K prosazení našich požadavků využijeme veřejného tlaku na politiky i zodpovědné úřady.
  • Tlačit na provedení zátěžových testů na všech jaderných zařízeních, v České republice s mezinárodním dohledem, neboť nelze věřit v nestrannost dnešního Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.
  • Na německé straně pomocí veřejného tlaku žádat, aby všech nyní uzavřených osm nejstarších jaderných reaktorů nebylo již nikdy uvedeno do provozu a byl dodržen plán na úplné odstoupení od jaderné energetiky k roku 2022.
  • Požadovat od politiků, aby každý provozovatel jaderných elektráren ručil za případnou jadernou škodu v plné výši. To se nyní týká České republiky, kde ČEZ v případě havárie zaplatí maximálně 8 mld. Kč.

Monika Machová Wittingerová z Jihočeských matek řekla: „Havárie v Japonsku nás utvrdila v tom, jak důležité je pokračovat v naší práci. Tedy ve vytváření protiváhy atomové lobby, která  nás i navzdory událostem v Japonsku stále přesvědčuje o tom, že se bez jaderné energetiky nemůžeme obejít.“

Pavel Vlček z Občanské iniciativy pro ochranu životního prostředí doplnil: „ČEZ teď potřebuje, aby pokračující atomové patálie v Japonsku naše veřejnost vnímala jen okrajově a nezměnila přetrvávající názor na takzvanou dostavbu JE Temelín. Může se přepočítat, doba se mění. Věřím, že si Češi dříve či později vezmou z Fukušimy ponaučení. Jde totiž o nikdy nekončící příběh ...“

Edvard Sequens ze sdružení Calla řekl: „Havárie v jaderné elektrárně Fukušima opět s vysokou naléhavostí připomněla problém bezpečnosti, na který tak rádi zapomínáme ukolébáni řečmi technokratů a přirozenou vlastností naší psychiky vytěsnit dlouhodobý pocit nebezpečí. Co je jadernému průmyslu po celém světě společné, to je bytostná nekritická sebedůvěra v řešení, které prosazuje, jakýsi technooptimismus, že může mít vše pod kontrolou. Ale nemůže.“

Bernd Scheibner z Bayerische Plattform gegen Atomgefahr doplnil: „Tragické události v Japonsku nám opět dokazují, že jaderné elektrárny jsou v extermních situacích lidmi neovladatelné. Unikající radioaktivita způsobuje onemocnění obyvatel a v důsledku nucené evakuace ničí jejich majetky. Pokud by k podobné události došlo v některém z evropských států, výsledek by byl pro tento stát a jeho sousední země podobný jako v Japonsku. Radioaktivita nezná hranic. Proto je nutné, aby byly v celé Evropské unii odstaveny všechny zastaralé jaderné elektrárny, moderní elektrárny byly „dovybaveny“ a aby se v zájmu lidstva nestavěly žádné další. Život lidí má přednost před zisky koncernů.“

Roland Egger ze sdružení Atomstopp_atomkraftfrei leben! je přesvědčen: „Chtěli bychom v následujících týdnech a měsících posílit náš společný odpor proti plánům na rozšíření jaderné elektrárny Temelín a motivovat i další česká, německá a rakouská sdružení, aby se přidala k naší „alianci proti Temelínu.“

Gabi Schweiger z Mütter gegen Atomgefahr – Freistadt ho doplnila: „Je ohromující, že zrovna náš sousední stát si nechce vzít ponaučení z aktuální, závažné katastrofy v Japonsku. Nechceme akceptovat stálé ohrožení českých, rakouských a německých občanů stávajícím provozem jihočeské jaderné elektárny Temelín, natož plány na jeho další rozšíření. A je nejvyšší čas, aby i obyvatelé České republiky pochopili, že je v rozporu, aby byli pro další rozvoj jaderné energetiky a zároveň se bránili konečnému úložišti.“

Manfred Doppler ze sdružení Anti Atom Komitee řekl na závěr: „Naší stížností u Evropské komise jsme dosáhli toho, že Česká republika musela přizpůsobit svůj zákon EIA směrnici Evropské unie. Žádáme společnost ČEZ a budeme nadále trvat na tom, aby přeshraniční proces posuzování vlivů stavby nových dvou temelínských bloků probíhal podle tohoto nového zákona EIA. Směrnice EU je nutno dodržovat!“

Kontakty:

Monika Machová Wittingerová, Jihočeské matky, jihoceske.matky@ecn.cz , tel.: 603 516 603

Pavel Vlček, Občanská iniciativa pro ochranu životního prostředí o.s., pavel.vlcek@oizp.cz , tel.: 777 006 241

Edvard Sequens, Calla, edvard.sequens@calla.cz, tel.: 602 282 399

Bernd Scheibner, Bayerische Plattform gegen Atomgefahr, scheibner.passau@web.de, tel.: +49 172 858 7463

Gabi Schweiger, Mütter gegen Atomgefahr - Freistadt, schweigab@aon.at, tel: +43 664 390 77 09

Roland Egger, Atomstopp_atomkraftfrei leben!, roland.egger@atomstopp.at, tel: +43 680 239 3019

Manfred Doppler, Anti Atom Komitee, manfred.doppler@anti.atom.at, tel: +43 664 450 5015