Jak chce Tepco dostat jadernou elektrárnu Fukušima pod kontrolu

24.05.2011 23:09

 

Netěsnosti v několika reaktorech, tisíce tun silně radioaktivní vody: pracovníci v jaderné elektrárně Fukušima musí opakovaně hlásit nezdary. Provozovatel této havarované elektrárny nyní dokonce musel změnit svůj krizový plán – v následujících měsících však hrozí další nebezpečí.

Hamburk – Nouzový stav v elektrárně nastal 11.března ve 14.46 hodin – přesně v tuto dobu se po ničivém zemětřesení automaticky ostavily první až třetí blok jaderné elektrárny Fukušima. To podle japonského deníku Mainichi dokazují dokumenty, které byly před nedávnem zveřejněny.

Tyto papíry také ukazují, jak chaotický byl postup v havarovaném zařízení v prvních hodinách po zemětřesení. Popisují, jak zoufale se zaměstnanci elektrárny snažili získat přehled o škodách a jak museli své první pokusy zastavit kvůli příliš vysoké radioaktivitě.

Dokumenty tak podporují domněnku, že elektrárna Fukušima I. nepřestála silné zemětřesení bez těžkých škod, jak provozovatel elektrárny dříve tvrdil. Před zveřejněním těchto dokumentů Tepco tvrdilo, že až následná vlna tsunami zničila chladící systém a vyvolala nadprojektovou havárii. Ale podle nových analýz došlo k tavení jádra v prvním reaktoru ve Fukušimě již několik hodin po přírodní katastrofě, které bylo vyvolané trhlinou způsobenou silným zemětřesením.

https://www.spiegel.de/panorama/0,1518,763053,00.html