Japonci se bojí jaderné elektrárny, budou upouštět radioaktivní páru

11.03.2011 11:22

 

Japonská jaderná elektrárna Fukušima hlásí po ranním zemětřesení vážné problémy. Úřady evakuovaly obyvatele z jejího okolí a po otřesech půdy odstavily reaktor kvůli nefunkčnímu chladicímu zařízení. Nyní se chystají upustit radioaktivní páru, aby uvolnily tlak. Problémy má i požárem zasažená obří rafinerie nedaleko Tokia.Radiace z elektrárny zatím neunikla, jak ale podle CNN připustily úřady, může se to stát. Pro tento případ vyslalo ministerstvo obrany do Fukušimy desítky vojáků specializovaných na zásahy za podobných okolností.

Pracovníci upustí neškodné množství radioaktivní páry, protože v reaktoru stoupá tlak.Vláda v zařízení vyhlásila výjimečný stav a asi tři tisíce obyvatel z okolí Fukušimy se muselo evakuovat. Pryč museli všichni lidé žijící v rozsahu tří kilometrů od zařízení.21:43 "Je možné, že v páře unikne radioaktivní materiál, ale množství bude jen malé a čeká se na to, až bude vítr vát na moře," citovala agentura Reuters vyjádření ministra obrany k vypouštění výparů z elektrárny. "Obyvatelé jsou v bezpečí. Ti ze vzdálenosti do tří kilometrů byli evakuováni a ti do 10 kilometrů zůstávají ve svých domovech a mohou tak být v klidu," dodal.

Zdroj: https://zpravy.idnes.cz/japonci-se-boji-jaderne-elektrarny-budou-upoustet-radioaktivni-paru-1jp-/zahranicni.asp?c=A110311_150657_zahranicni_ipl