Japonci se připravují na možnou nukleární katastrofu

15.03.2011 11:17

Už tak vážná situace v japonské jaderné elektrárně Fukušima se dnes ještě ztížila. U reaktorů 2 a 4 nastaly výbuchy a v reaktoru 4 navíc po určitý čas hořela nádrž s vyhořelým palivem. Radioaktivita přitom unikala přímo do ovzduší a úroveň radiace u elektrárny přinejmenším dočasně 'výrazně stoupla'. Největší nezabezpečí teď představuje čtvrtý blok. Ten byl sice už před zemětřesením mimo provoz, stále je v něm ale žhavé vyhořelé palivo.

Situace je o to horší, že radioaktivní materiál není uzavřený v relativně bezpečném reaktoru, ale je v chladícím bazénu mimo něj. Podle některých zpráv se voda vaří a její hladina klesá. Provozovatel elektrárny navíc nemá podle agentury Kyodo žádné prostředky, jak do bazénu dostat další vodu.

„O vážnosti situace svědčí i to, že z jaderné elektrárny Fukušima už bylo odvoláno i zbývajících padesát zaměstnanců. Experti v této souvislosti mluví o nejčernějších scénářích s tím, že případnou explozi by nikdo v okruhu dvou set kilometrů nepřežil. Metropole Tokio se nachází na takzvané hraně, tedy ve vzdálenosti 250 kilometrů,“ řekl Robert Mikoláš.

Havárie několika reaktorů v japonské jaderné elektrárně Fukušima, především v jejím čtvrtém bloku, kde stoupá radiace, zneklidňují Evropskou unii. Eurokomisař pro energetiku Günther Oettinger svolal do Bruselu mimořádnou schůzku expertů na jadernou energii.

Zdroj: ČRo - https://www.rozhlas.cz/zpravy/asieaustralie/_zprava/864880