Japonci zavírají nejnebezpečnější jadernou elektrárnu světa, bojí se zamětřesen

10.05.2011 23:22

 

Kvůli hrozbě silného zemětřesení Japonsko uzavřelo tři z pěti reaktorů atomové elektrárny Hamaoka. Seismologové ji považují za nejvíce nebezpečnou na světě - její dva reaktory jsou ze sedmdesátých let a navíc leží poblíž střetu dvou tektonických desek.

Po jaderné havárii, kterou způsobilo březnové zemětřesení v elektrárně Fukušima I, se Japonci obávají dalších silných otřesů. Ty by podle předpovědí mohly dosáhnout až osmi stupňů. Vláda tak rozhodla, že by bylo dobré uzavřít reaktory jaderné elektrárny Hamaoka.

K zastavení provozu společnost Chubu Electric Power, jež elektrárnu provozuje, vyzval už v pátek premiér Naoto Kan. Vedení v pondělí souhlasilo, podrobnosti se ale prý ještě budou řešit.

Seismologové přitom Hamaoku považují za vůbec nejnebezpečnější atomovou elektrárnu na světě. Dva z pěti jejích reaktorů pocházejí z počátku sedmdesátých let. Navíc se nachází blízko místa, kde se střetávají dvě tektonické desky.

Riziko silných otřesů je tak velmi vysoké - podle vlády je zde 87 procentní šance, že by oblast mohlo v příštích třiceti letech zasáhnout ničivé zemětřesení podobné tomu z 11. března.

Kvůli obavám, že by v jaderné elektrárně mohlo dojít ke stejnému narušení reaktorů, jako tomu bylo ve Fukušimě I, proto provozovatel na výzvu vlády raději přistoupil k omezení provozu - přeruší provoz ve třech reaktorech. Hamaoka je přitom postavena tak, aby odolala zemětřesení o síle až osmi a půl stupně a přívalové vlně tsunami do výšky osmi metrů.

Hamaocká elektrárna leží na pobřeží zhruba 200 kilometrů jihozápadně od Tokia. Tedy blíže než Fukušima. Pokud by k narušení stavby došlo, hrozí tak, že by musela být evakuována i podstatná část z 28 milionů obyvatel japonské metropole.

Čubu Electric zatím oznámila přerušení provozu jen u třech reaktorů. A to poté, co společnost oznámila, že plánuje výstavbu reaktoru číslo šest. Hamaoka je klíčovým dodavatelem energie v centrální oblasti Japonska.

Dodávky energie by se mohly zhoršit především v letních měsících. Pak by provozovatel musel přistoupit k plánovaným blackoutům, naznačuje vedení společnosti.

Zdroj: https://zpravy.ihned.cz/c1-51802750-japonci-zaviraji-nejnebezpecnejsi-jadernou-elektrarnu-sveta-boji-se-zametreseni