Japonská jaderná hrozba přetrvává, problémy má sedm reaktorů. Čekají se další zemětřesení

13.03.2011 11:19

Poruchy hlásí tři jaderné elektrárny

Již třetí den bojovalo Japonsko s následky ničivého zemětřesení, které zemi zasáhlo v pátek. Škody rozšířila následná vlna tsunami, která přišla v důsledku zemských otřesů a několikametrová vlna ničila domy až několik kilometrů ve vnitrozemí.

Nejhůře zasažena byla prefektura Mijagi na severovýchodě země. Podle nejnovějších odhadů zřejmě přesáhne bilance mrtvých počet 11 tisíc a úřady se obávají, že číslo bude ještě vyšší. Podle oficiálních čísel je hlášeno zatím asi 1600 obětí, ale číslo bude jistě narůstat. Tisíce lidí zatím stále čekají na pomoc.

Těžkou hlavu Japoncům dělají jaderné elektrárny, a zejména elektrárna Fukušima, která se již v sobotu potýkala s problémy na reaktoru číslo 1, jehož železobetonová stavba se po explozi zhroutila. Kovová konstrukce kryjící samotný reaktor ale spolehlivě odolala. Vlivem výbuchu trochu radioaktivního prachu uniklo, ale jeho průběžně měřené hodnoty pak zase rychle klesly.

V neděli ráno pak ohlásili Japonci problémy i s reaktorem číslo 3, který se také přehřívá. V důsledku problémů na obou reaktorech unikla do okolí částečně radiace. A v neděli odpoledne pak Japonci začali chladit i reaktor číslo 2. V důsledku problémů bylo evakuováno přes 170 tisíc lidí z okolí elektrárny. Přesto panují obavy, že v prvním reaktoru se už možná začalo tavit palivo.

Problémy však hlásí i elektrárna Fukušima 2 (obtíže u 3 reaktorů) a také Onagawa (obtíže u jednoho reaktoru). U všech sedmi dochází se obsluhy snaží udržet pod kontrolou teplotu a zabránit tak zhoršování situace.

21:00 - Další otřesy: Až 7 stupňů Richtera

aponská meteorologická služba vydala varování před dalšími možnými otřesy, jež by v příštích třech dnech mohly Japonsko znovu zasáhnout. A mohly by dosáhnout sedmi stupňů Richterovy stupnice nebo ještě více.

"Do tří dnů je pravděpodobnost 70procentní, v dalších dnech je 50procentní," uvedla s odvoláním na službu francouzská ambasáda v Tokiu.

Od pátečního zemětřesení bylo zaznamenáno nejméně 150 následných otřesů o síle od dvou do sedmi stupňů.

20:50 - V USA po ohrožení japonskou radiací ani stopaAmerická Jaderná regulační komise (NRC) vydala zprávu, že zatím nevidí žádné nebezpečné zvýšení úrovně radiace, která se dostala k USA od poškozených japonských jaderných elektráren. "Všechny dostupné informace naznačují, že vlivem povětrnostních podmínek se dostaly radioativní páry z Fukušimy nad moře mimo obydlené oblasti. Tisíce mil mezi Japonskem a Havajskými ostrovy, Aljaškou a dalšími americkými teritorii, včetně západního pobřeží USA zaručují, že neočekáváme žádné nebezpečné ohrožení zvýšením radioaktivity," uvedla NRC.
20:26 - Evakuováno už přes 200 tisíc lidíZ okolí fukušimských elektráren bylo podle OSN evakuováno 210.000 lidí.
20:15 - Problémy má sedm reaktorůNa tři vzrostl během neděle počet japonských jaderných elektráren, v nichž byl kvůli poruchám způsobeným pátečním zemětřesením a vlnou cunami vyhlášen stav ohrožení. Méně závažné problémy ohlásila jedna další.

Agentura AP oznámila, že stav ohrožení se týká tří reaktorů elektrárny Fukušima 1, tří ve Fukušima 2 a jednoho v Onagawě. Jejich obsluhy se dnes horečně snažily udržet pod kontrolou teplotu a zabránit tak horšímu. Jsou obavy, že v jednom z nich, ve Fukušimě 1, se už možná začalo tavit palivo.

Problémy má i elektrárna Tokai 2, kde kvůli cunami vysadilo jedno ze dvou čerpadel chladícího systému, Nicméně reaktor je i nadále ochlazován.

20:00 - Další zemětřesení?Meteorologové varují, že Japonsku hrozí během tří dnů další velké zemětřesení, hlásí z Tokia zpravodaj BBC. Země se podle něj stále potýká se silnými následnými otřesy. Záchranářům, kteří stále pátrají po přeživších, tak hrozí velké nebezpečí.

18:31 - 190 ozářených

Radiaci bylo možná vystaveno 190 lidí - 60 starých pacientů a zdravotníků a také stovka lidí evakuovaných autobusy. Závažnost ozáření, respektive jestli dosáhlo nebezpečných hodnot, nebyla zatím stanovena. Všichni byli hospitalizováni. Kvůli radiaci lékaři vyšetřují ještě dalších 1500 lidí v evakuačním centru v Korijamě (60 kilometrů od Fukušimy).

18:03 - Elektrárna Tokai má problémy, ale nepřehřívá seBBC: Výpadek pumpy na jaderné elektrárně Tokai 2 potvrdila společnost Japan Atomic Power. Podle ní však přestala fungovat jedna ze dvou pump, které se používají k chlazení vody pro reaktor. Druhá z pump však dostatečně zajišťuje chlazení a tak nevznikají žádné problémy s chlazením, uvedla vláda prefektury.

Agentury Reuters taká s odvoláním na Japan Atomic Power potvrdila funkčnost systému chlazení s tím, že výpadek postihl dva ze tří dieslových agregátů.

15:21 - Pohotovost v elektrárně OnagawaBBC: Pohotovost musela být vyhlášena v další jaderné elektrárně. Nejnižší stupeň nebezpečí vyhlásila Onagawa v prefektuře Mijagi, které spustila sirény kvůli výskytu vyššího radiačního zamoření, než jsou povolené limity. Menší problémy byly na této elektrárně podle BBC již v pátek, ale podařilo se je odstranit.

"Nebezpečí bylo vyhlášeno jako důsledek naměření zvýšené hladiny radioaktivity, které překročilo povolené limity v okolí závodu. Japonské úřady nyní vyšetřují zdroje záření," uvedla Mezinárodní agentura pro atomovou energii (IAEA).

Podle japonské jaderné bezpečnostní agentury však v Onagawě nedošlo k úniku radiace, ale zvýšená hladina je důsledkem úniku radiace v jiné elektrárně v blízké prefektuře.

15:30 - Rakousko chce testy jaderných zdrojů v EvropěHavárie na jaderné elektrárně v japonské Fukušimě způsobená silným zemětřesením a následnou cunami podnítila odpůrce jaderné energetiky v západní Evropě k novým výzvám k opuštění tohoto způsobu získávání energie. Rakousko se dnes například vyslovilo pro to, aby se v evropských zemích uskutečnily na jaderných elektrárnách testy odolnosti.

Rakouský ministr životního prostředí Nikolaus Berlakovich chce po událostech v Japonsku žádat zátěžové testy na jaderných elektrárnách v Evropě, podobné těm, jaké se dělají u bank v době krize. Řekl to v televizi ORF2. Berlakovich upřesnil, že o tomto tématu bude v pondělí jednat v Bruselu na schůzce ministrů životního prostředí. Podle ministra je zejména třeba ověřit, zda jsou elektrárny bezpečné v případě zemětřesení a jaký je stav jejich chladícího systému.

Evropa podle Berlakoviche musí svůj postoj k jaderné energetice přehodnotit. "Chceme, aby elektrárny měly nejvyšší bezpečnostní úroveň, anebo aby byly uzavřeny," prohlásil.

14:23 - Chladit je třeba další reaktor

Japonští energetici přikročil k dalšímu opatření v jaderné elektrárně Fukušima I. Podle agentur se chystají chladit mořskou vodou i druhý reaktor.Podobným způsobem se již snaží ochladit dva sousední reaktory 1 a 3, aby nedošlo k poškození reaktorů vlivem zbytkového tepla a poklesu tlaku.

14:19 - Zranění při havárii reaktoru

Japonsko uvedlo, podle Mezinárodní agentury pro atomovou energii (IAEA), že čtyři další pracovníci byli zraněni při snaze zabránit dalšímu selhání reaktorů v elektrárně Fukušima.

Jeden dělník obsluhující jeřáb zahynul a 11 záchranářů bylo zraněno, z toho čtyři z nich se zranili při sobotní explozi, uvedla IAEA v prohlášení na svých webových stránkách.

Další pracovník byl vystaven "vyšší-než-normální" dávce radioaktivnímu záření.
12:20 - Bezprostřední hrozba z Fukušimy nehrozíBBC: Mluvčí japonské vlády Yukio Edano uvedl, že na jaderném reaktoru 3 ve Fukušimě 1 hrozí exploze, ale tlak zatím nedosáhl kritických hodnot. I nadále pokračuje proces, který by měl vést ke snížení tlaku ve třetím reaktoru jaderné elektrárny Fukušima.

Zároveň mluvčí připustil, že se situace může zhoršovat. Upřesnil, že došlo k selhání ventilu u reaktoru 3. Není jasné, zda jde o příčinu toho, že se neukazuje zvyšování hladiny vody.

08:10 - Tavení paliva zřejmě probíháMluvčí japonské vlády Yukio Edano podle CNN v neděli nevyloučil, že také v reaktoru číslo 1 už došlo k nekontrolovatelnému tavení palivova. „S touto eventualitou pracujeme. Dovnitř reaktoru nevidíme, ale předpokládáme, že tavení začalo. Stejné je to u reaktoru číslo 3,“ uvedl Edano.

Podle zpravodaje BBC Chrise Hogga v Tokiu by havárie tohoto reaktoru byla mnohem vážnější než v případě reaktoru číslo 1, protože se v něm jako palivo používá plutonium a uran. Reaktor 1 využívá pouze uran.

08:00 - Další reaktor má problémy

V reaktoru číslo 3 ve Fukušimě podobně jako v reaktoru číslo 1 selhal chladící systém a technici se nyní zoufale snaží ochlazovat ho mořskou vodou a snížit tlak páry. Tento problém na prvním reaktoru nakonec v sobotu vedl k výbuchu.Mluvčí japonského kabinetu připustil, že v reaktoru číslo 3 již zřejmě začalo tavení palivových článků. Radiaktivita vzrostla nad povolené limity. Z okolí elektrárny už bylo evakuováno na 170 tisíc lidí.