Japonská vláda chce zabránit Greenpeace v nezávislém měření radioaktivity v moři

29.04.2011 23:34

 

Japonská vláda se zdráhá udělit společnosti Greenpeace povolení k provádění nezávislého měření radioaktivity v japonských výsostných vodách. Přislíbeno bylo ekologické organizaci pouze velmi omezující povolení pro měření radioaktivity ve vzdálenějších vodách. Vlajková loď společnosti Greenpeace „Rainbow Warrior“ dnes připlula do Tokia, aby odtud pokračovala až k havarované jaderné elektrárně ve Fukušimě. Greenpeace předalo japonskému ministerstvu potravin a zemědělství obsáhlý plán průzkumu, včetně detailních testů. Zatímco povolení pro testování mořské vody, sedimentů a mořských živočichů bylo vydáno, postavila se však japonská vláda proti měřením uvnitř 12 mílové hranice.

Rozhodující je, že smí Greenpeace zkoumat život v moři a provádět měření v pobřežních oblastech, které jsou radioaktivní vodou z Fukušimy nejvíce postiženy,“ říká Junichi Sato, vedoucí Greenpeace Japonsko. „Jde o nezávislé a transparentní informace, které pomohou lidem a budou chránit jejich zdraví a existenční základy,“ dodává Sato.
Dodnes prováděla organizace Greenpeace nezávislé měření radioaktivity na zemi a jejich výsledky zveřejňovala, což místní úřady velmi vítaly. Abychom si mohli vytvořit celkový obraz o důsledcích katastrofy, jsou však k tomu zapotřebí měření také v moři.Musíme náš průzkum rozšířit o mořskou oblast. Japonsko je na toto moře odkázané, aby se samo uživilo,“ vysvětluje Ike Teuling, odborník v oblasti ochrany před zářením na lodi Greenpeace. „Od začátku havárie uplynuly již téměř dva měsíce a stále není dostatek informací ani bezpečnostních opatření, aby bylo obyvatelstvo ochráněno před poškozením zdraví.“Dosud jsme s úřady spolupracovali a jakkoli si ceníme uznání naší výzkumné činnosti, jsme přesto názoru, že aktivity vlády nejsou dostatečné. Vláda musí své rozhodnutí o našich měřeních co nejrychleji revidovat a udělit povolení pro měření v blízkosti pobřeží, abychom mohli pokračovat v našich průzkumech a zveřejňovat další nezávislé výsledky,“ dodává Sato. 

https://www.ots.at/presseaussendung/OTS_20110428_OTS0133/japanische-regierung-will-unabhaengige-greenpeace-strahlenmessungen-im-meer-verhindern