Japonsko: NRA schválil rozšíření ledové zdi kolem Fukušimy

06.06.2016 14:32

2.6.2016 Spreadnews.de

V úterý tohoto týdne schválil japonský jaderně dozorný úřad NRA plán provozovatele havarované jaderné elektrárny Fukušima, firmy Tepco, na rozšíření prací na tzv. ledové zdi kolem elektrárny Fukušima Daiči.

Ačkoli v březnu firma Tepco ohlásila start „mrznoucích prací“ na ledové zdi, práce se dosud omezily pouze na částečné úseky ledové zdi na straně směrem k pobřeží, měřící celkem 820 metrů.

Protože se však neprojevily žádné větší problémy, chtěl by nyní provozovatel elektrárny s povolením jaderně dozorného úřadu pokračovat v pracích, které by měly stavbu ledové zdi kolem reaktorů č. 1 a 4 dokončit a ledovou zeď kolem nich uzavřít.

Zda se potvrdí očekávání a ledová zeď opravdu sníží denní přítok vody do reaktorových oblastí, zatím není jasné. Kritici ledové zdi tvrdí, že konstrukce nepřinese kýžený efekt. Provozovatel elektrárny zatím nestanovil žádný fixní termín dohotovení ledové zdi.

Již nyní se bude pracovat na vylepšování dosavadních prací a koncem týdne se má stříkat beton na místa, kde nedošlo ke zmrznutí zdi, jak se očekávalo (tzv. betonové injekce). Zda bude tento krok účinný, se ukáže nejdříve po měsíci. I pro tyto práce vydal japonský úřad NRA povolení.

https://www.spreadnews.de/fukushima-aktuell-nra-billigt-ausweitung-der-eiswall-arbeiten/1149748/