Japonsko: robot hledá v poškozené jaderné elektrárně Fukušima roztavené palivo

27.07.2017 14:16

Poloha roztaveného paliva v ruinách jaderné elektrárny je i po šesti letech po havárii nejasná

 

Tokio/Fukušima - Robot má v troskách zničené jaderné elektrárny Fukušima hledat roztavené palivo. Provozovatel elektrárny ve středu vyslal 30 centimetrů dlouhého a 13 centimetrů širokého robota do tlakové nádoby reaktoru 3, zaplavené chladicí vodou. Informovala o tom japonská média.

 

Ani po šesti letech po havárii v elektrárně, ke které došlo v důsledku zemětřesení a následné vlny tsunami, nikdo přesně neví, kde přesně se roztavené jaderné palivo nachází. Robot vybavený kamerami se má ponořit do 6,4 metrů vysoké stojící kontaminované vody v reaktorové nádobě.

 

Firma Tepco v únoru vyslala již několik robotů do reaktoru číslo dvě a v březnu do reaktoru číslo jedna. Kvůli troskám a extrémně vysokému záření uvnitř reaktorů nedosáhli dosud vyslaní roboti při hledání roztaveného paliva kýženého výsledku.

 

Firma Tepco musí zjistit, kde se roztavené palivo v každém ze tří havarovaných reaktorů nachází, aby mohla stanovit nejvhodnější a nejbezpečnější metodu, jak ho z reaktorových bloků vyjmout. K úplnému uzavření havarované elektrárny by podle odhadů odborníků mohlo dojít za 30 až 40 let.

 

https://derstandard.at/2000061481095/Roboter-sucht-in-Atomruine-Fukushima-nach-geschmolzenem-Brennstoff