Japonsko se přiznává: Z Fukušimy uniklo dvakrát více radiace, než jsme uváděli

07.06.2011 19:36

Japonská agentura pro jadernou bezpečnost vyšetřila, že byl únik radiace z havarované atomové elektrárny Fukušima 2x větší, než původně uváděly japonské úřady. Hrozí proto, že vláda rozšíří takzvanou mrtvou zónu a další desetitisíce lidí čeká evakuace.

Ze zničené jaderné elektrárny Fukušima uniklo v prvním březnovém týdnu dvakrát více radiace, než dosud uváděly japonské oficiální zdroje. Také palivo se roztavilo mnohem rychleji, než se dosud uvádělo.

Palivo v prvním reaktoru se rozpustilo a kleslo na dno tlakové nádoby už po pěti hodinách od zemětřesení, a ne deset hodin, jak dosud uváděla společnost TEPCO, která elektrárnu provozuje. Podle agentury pro jadernou bezpečnost byly navíc reaktory 2 a 3 poničeny už po 80 hodinách poté, co tsunami vyřadila z provozu chladicí systémy.

Celkové množství radiace uniklé z Fukušimy představuje jen 15 procent toho, co se dostalo do vzduchu při výbuchu jaderné elektrárny v Černobylu před 25 lety. Zamoření okolí japonské elektrárny je ale horší, než s jakým se dosud počítalo.

Zdroj: https://zpravy.ihned.cz/svet-asie-a-pacifik/c1-52036180-japonsko-se-priznava-z-fukusimy-uniklo-dvakrat-vice-radiace-nez-jsme-uvadeli