Japonsko spouští další jaderný reaktor

02.02.2016 16:56

Pět let po havárii v japonské jaderné elektrárně Fukušima Japonsko spouští v pořadí již třetí jaderný reaktor - a to i přes protesty japonských občanů. Pět let po Fukušimě opět spustila japonská elektrárenská společnost Kansai Electric Power v pátek blok č. 3 v jaderné elektrárně Takahama v západní provincii Fukui.

Je to druhá jaderná elektrárna v Japonsku, která splnila nově zavedená bezpečnostní opatření po havárii ve Fukušimě a byla opětovně uvedena do provozu. Podle údajů japonské vlády se prý jedná o nejpřísnější bezpečnostní normy na světě. Minulý rok byly v Japonsku spuštěny již dva bloky jaderné elektrárny Sendai v jihozápadní provincii Kagošima. V provincii Fukui se nyní opětovně uvádí do provozu první reaktor, používají palivo ze směsi plutonia a uranu.

V důsledku havárie v jaderné elektrárně Fukušima, ke které došlo 11.března 2011, bylo v Japonsku odstaveno všech 48 jaderných reaktorů. Japonsko tento výpadek proudu řeší výrobou v tepelných elektrárnách, pro které tato země chudá na paliva musí draze nakupovat ropu a plyn. Vládá Shinzo Abeho ospravedlňuje opětovné uvádění jaderných elektráren do provozu ekonomickými důvody. Má v plánu, že podíl výroby elektřiny z jádra v roce 2030 dosáhne v Japonsku 20 až 22%. Před havárií ve Fukušimě dosahoval podíl jaderných elektráren na výrobě elektřiny v Japonsku 30%.