Japonsko – začátek i konec jaderného šedesátiletí?

14.03.2011 11:22

Tisková zpráva ze dne 14.března 2011

Když před 66 lety Američané atomem poničili Japonsko, předem netušili, jakou sílu jadernou technologií vyvolají.

Když před 25 lety neinformované poklidně žijící obyvatelstvo v okolí ukrajinského Černobylu vstávalo do radiací prozářeného dne, netušilo ještě, jak smrtelně daleko zašla totalitně – komunistická dezinformace o bezpečné sovětské atomové elektrárně.

A dnes, do třetice všeho zlého, bezpečnostními technologiemi prošpikované Japonsko netuší, kam utéci z bláta a trosek před radiací. Všechny bariéry padly, teď už se čeká jen na tu poslední kapku – lidskou chybu. Vodní hydře sice odolalo a Japonci si s likvidací jejích katastrofálních následků jistě poradí. Má totiž účinky, se kterými se jejich předkové v dávné minulosti již setkali a vyřešili je. Atomová hydra požírá život, kterému to nedá zpočátku znát. Zde má určitě jasno hrstka zbylých pamětníků z Hirošimy i Nagasaki.

Domnívám se, že u nás atomu stále slepě důvěřujeme podobně, jako do těchto dnů ve vzdáleném Japonsku. V Česku stále leckoho napadne, že by se nové jaderné bloky měly stavět právě zde, kde zemětřesení roli nikdy nehrálo. A mám obavy, že právě toho bude zatím nestydatě zneužívat až ke kořenům naší země přisátá jaderná lobby. A Evropská unie, alespoň prozatím, nechávala taková rozhodnutí na bedrech svých členských států.

Další informace:

Pavel Vlček, tel: 777 006 241