Japonský havarovaný reaktor: nové škody ve Fukušimě 1

07.06.2011 19:37

Reuters - Pracovníci jaderné elektrárny Fukušima dále bojují, aby předešli dalšímu neštěstí v areálu elektrárny.

Špatné zprávy z japonské elektrárny Fukušima 1 neustávají. Provozovatel jaderného zařízení, společnost Tepco, hlásí další škody. Nové trhliny, kudy by unikala radioaktivita, však zřejmě nejsou.

Podle údajů provozovatele z úterý objevili pracovníci elektrárny v moři v blízkosti odstavených reaktorů 5 a 6 unikající olej. Olejový koberec na moři přehradili pracovníci elektrárny pomocí bariér, jak potvrdil mluvčí elektrárenské firmy Taichi Okazaki. K explozi, kterou slyšeli pracovníci elektrárny z reaktoru č.4, došlo zřejmě na plynové nádrži. Příčina exploze se zjišťuje. K úniku radioaktivity podle provozovatele zařízení nedošlo.

Hlavní problémy v zařízení se týkají především reaktorů č. 1, 2 a 3. Tam došlo podle údajů společnosti Tepco k tavení paliva. Tato jaderná elektrárna, nacházející se severně od japonské metropole Tokio, byla vážně poškozena v důsledku ničivého zemětřesení v polovině března.

V havarované jaderné elektrárně Fukušima nadále způsobuje velké problémy silně radioaktivní voda. Jak sdělila společnost Tepco, byla ve vodě na podlaze reaktorové budovy č.1 zjištěna koncentrace radioaktivního césia dosahující 2 miliónů bequerelů na metr krychlový. Tepco se domívá, že radioaktivní materiál pochází z roztavených palivových článků a uniká z tlakové nádoby.

Vzhledem k začínajícímu období dešťů dělá provozovateli velké starosti rychle stoupající hladina vody v elektrárně. Jak informovala japonská televize NHK, zvedá se hladina radioaktivní vody v budovách turbín bloků 2 a 3 o tři až čtyři milimetry za hodinu, a to od neděle, kdy začaly první větší srážky. Na podlaze reaktorové budovy č.1 se hladina radioaktivní vody zvýšila během 24 hodin do úterního rána o téměř 40 centimetrů, jak uvedla japonská televize. Otázka likvidace této vody zůstává nadále nevyřešena. Panují zde obavy, že by se tato silně radioaktivní voda mohla opět dostat do půdy nebo do moře.

Tepco v polovině května informovalo o instalaci zařízení, pomocí kterého budou radioaktivní látky z vody v budovách elektrárny filtrovány a tato voda bude zároveň používána k chlazení reaktorů. Zařízení však bude uvedeno do provozu až v červnu.

Operní pěvci Anna Netrobko a Joseph Calleja mezitím odřekli ze strachu před radioaktivním zářením svou účast na japonském turné. Sopranistka a tenorista odřekli svou účast na poslední chvíli, proto byli narychlo hledáni náhradníci, aby představení mohla poběhnout. Také německý tenorista Jonas Kaufmann odřekl svou účast, a to již na začátku dobna. Zbytek více než 300-členné skupiny dorazil v pondělí do Nagoyi, západně od Tokia.

https://www.focus.de/panorama/welt/tsunami-in-japan/japanischer-ungluecksreaktor-neue-schaeden-am-akw-fukushima_aid_632887.html