Kojenci nesmějí pít vodu v Tokiu. Je radioaktivní

24.03.2011 11:06

Kvůli zvýšené radioaktivitě a znovu také kvůli kouři byly včera evakuovány dva bloky japonské jaderné elektrárny Fukušima 1, poškozené zemětřesením a následnou vlnou tsunami z 11. března. V druhém reaktoru nejprve vzrostla radiace a poté se objevil černý dým neznámého původu přímo nad blokem nejrizikovějšího, třetího, reaktoru. V elektrárně byla opět naměřena zvýšená radioaktivita.

Japonské úřady připustily, že vysoká radioaktivita je i více než 30 kilometrů od elektrárny. Podle mluvčího vlády Jukia Edana to však nebyl důvod k rozšíření dvacetikilometrové evakuační zóny. Obyvatelé ale nemají otvírat okna.

Ve vodovodu v japonské metropoli, která leží 250 kilometrů jihozápadně od elektrárny Fukušima, překročilo množství radioaktivního jodu hranici přípustnou pro děti do jednoho roku. Ve vzorcích pitné vody se zvýšila koncentrace jodu na 210 becquerelů na kilogram, normy pro děti připouštějí 100 becquerelů. Úřady tvrdí, že současný stav vody neznamená bezprostřední ohrožení zdraví pro dospělé. Kojenci jsou ale podle expertů extrémně citliví na radioaktivní jod.

Údajně neškodný radioaktivní prach měl včera dorazit nad střední Evropu, ale Český hydrometeorologický úřad neočekával, že by se dostal nad Českou republiku. Německý Spolkový úřad pro ochranu před zářením sdělil, že očekává jen nepatrná množství radioaktivity.

Zdroj: Lidové noviny