Kolem Fukušimy bude mrtvá zóna

14.04.2011 23:45

 

Nejbližší okolí poškozené japonské elektrárny Fukušima 1 bude zřejmě deset až dvacet let neobyvatelné. Japonským médiím to včera řekl poradce premiéra Keniči Macumoto.

Technici zatím pokračují v odčerpávání vysoce zamořené vody z reaktoru číslo dva. Společnost TEPCO, které poničené zařízení patří, odhaduje množství vody na 20 tisíc tun. Fukušimskou prefekturu a sousední oblasti včera postihlo další silné zemětřesení o síle 5,8 stupně Richterovy škály, úřady ale podle agentury DPA nevydaly žádné varování před přívalovou vlnou tsunami. „Nějakou dobu tam nebude moci nikdo žít. Může to trvat deset a dvacet let,“ řekl Macumoto. Japonské úřady evakuovaly obyvatele v okruhu dvaceti kilometrů od elektrárny a zvažují, že vyklizenou oblast ještě rozšíří.

Japonský premiér Naoto Kan nicméně včera prohlásil, že potraviny pocházející z regionu, kde se elektrárna nachází, jsou bezpečné. Jeho vyjádření podpořili i odborníci z OSN. Podle Kana by se Japonci neměli vyhýbat potravinám z prefektury Fukušima a naopak jejich nákupem vyjádřit solidaritu s postiženým regionem.

Technici ve Fukušimě včera s pomocí přídavných pump elektrárny odváděli vodu, která se nahromadila v šachtě reaktoru, do jímky v budově turbogenerátoru. Radioaktivní voda pochází přímo z reaktoru, odkud prosákla do suterénu a podzemních tunelů.