Kontaminovanou vodu z Fukušimy chce Japonsko vypustit do moře

15.10.2020 14:12

Japonsko plánuje, že vypustí do moře kontaminovanou vodu z jaderné elektrárny Fukušima. Již za dva roky nebude kde skladovat, protože dochází místo. Podle expertů je vypuštění do moře běžným řešením.

Již sedm let Japonsko řeší, co dělat s vodou, která byla použita k chlazení poškozených reaktorů. Podle agentury Kjódó s odvoláním na informované zdroje by mělo oficiální rozhodnutí v Tokiu padnout v tomto roce.

Japonci čistí kontaminovou vodu pomocí filtračního systému, jenž z ní odstraňuje většinu nebezpečného materiálu, vyjma tritia - izotopu vodíku, který se těžko separuje a je pokládán za relativně neškodný. Ve fukušimských nádržích pro ni však pomalu dochází místo, v září zaplnila už celkem 1044 nádrží. V létě 2022 už kontaminovanou vodu nebude kde skladovat, píše Kjódó.

Vypouštění vody do moře by pravděpodobně nemělo začít dříve než za dva roky.

S plánem vlády však nesouhlasí místní obyvatelé a rybáři, kteří se bojí, že zákazníci přestanou kupovat ryby ulovené v oblasti. Dopadů na životní prostředí se obává i Jižní Korea, která už nyní zakazuje dovoz mořských plodů z vod u Fukušimy.

Jadernou elektrárnu Fukušima zničilo silné zemětřesení s následnou vlnou cunami, které Japonsko postihlo 11. března 2011 a vyžádalo si více než 18 tisíc mrtvých nebo pohřešovaných a více než 6 tisíc zraněných.Jedná se o největší nukleární katastrofu od neštěstí v Černobylu v roce 1986.

Přírodní katastrofa vyřadila ve Fukušimě z provozu chladicí systémy elektrárny, jádra tří reaktorů se roztavila a do vzduchu, půdy a do moře se uvolnily radioaktivní částice. Únik radiace ve Fukušimě si vynutil evakuaci zhruba 160 tisíc lidí.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/fukusima-japonsko-kontaminace-havarie-jaderna-elektrarna.A201015_214250_zahranicni_baky