Ledová podzemní stěna v přípravách

05.03.2016 07:17

        

Instalace zařízení nutného k vytvoření „stěny“ zmrzlé půdy v jaderné elektrárně Fukušima Dajči, která by měla zabránit pronikání podzemní vody do reaktorových budov, byla dokončena. Ještě před tím, než bude zařízení uvedeno do chodu, však musí získat povolení od místního regulačního úřadu.
Testy této technologie již na místě proběhly. Po zprovoznění technologie by měla být vytvořena největší podzemní ledová stěna na světě.
Instalace výbavy započala v červnu 2014, první modelové testy byly provedeny v dubnu 2015. Vybavení pro vytvoření ledové stěny bylo na severní, jižní a západní straně elektrárny instalováno v září minulého roku a zbývající chladicí potrubí na východní straně, která čelí moři, bylo do země umístěno v listopadu.

Povolení bude záležet i na tom, zda ledová stěna nezmění podzemní vody tak, aby nedošlo k odlivu kontaminované vody z podzemních prostor blokových budov.
Společnost Kajima Corporation v areálu elektrárny vyvrtala díry o hloubce 30-35 m a do nich umístila potrubí pro chladicí kapalinu. Ze zmrzlé půdy se vytvoří  bariéra okolo reaktorových budov elektrárny. Celkově bylo kolem bloků jedna až čtyři umístěno 1550 chladicích trubek, které vytvoří ledovou stěnu o celkové délce 1500 m. Ledová stěna je navržena tak, aby zůstala efektivní i v případě dvouměsíčního výpadku energie. Instalace zařízení na vytvoření ledové stěny je v hodnotě 278 milionů dolarů.

Snížení množství kontaminované vody, kterou je pak potřeba čistit, je nyní pro společnost Tepco prioritou. Podzemní voda přirozeně prosakuje z pevniny do moře, přičemž tak prochází i areálem jaderné elektrárny, kde skrz kabelové a potrubní průchody prosakuje do podzemních částí reaktorových budov elektrárny. Zde se  podle odhadů promísilo více než 400 tun podzemních vod s vysoce kontaminovanou vodou, která byla používána k ochlazení poškozených fukušimských reaktorů.

Společnost Tepco uvedla, že podzemní ledová stěna je pouze částečnou strategií na řízení proudů podzemních a dešťových vod v elektrárně.