Následky havárie ve Fukušimě: zelený čaj je radioaktivně zatížený

13.06.2011 19:35

Zelený čaj z Japonska je ceněn po celém světě kvůli svým blahodárným účinkům na zdraví. Jaderná katastrofa ve Fukušimě však může tuto image zeleného čaje velmi poškodit.

Radioaktivní záření po havárii v japonské jaderné elektrárně Fukušima zasahuje čím dál širší oblasti. Nyní byla v Japonsku naměřena zvýšená radioaktivita také v zeleném čaji v provincii Šizuoka, kde se nachází největší pěstitelská oblast zeleného čaje.

Jak sdělily místní úřady v pátek, bylo naměřeno v suchých čajových listech z pěstitelské oblasti Warashina v provincii Šizuoka 679 bequerelů radioaktivního césia na kilogram. Oblast se nachází 370 kilometrů jihozápadně od jaderné elektrárny Fukušima. Oficiálně povolený limit je 500 bequerelů na kilogram. Podnětem pro měření v této oblasti byly odebrané vzorky, které vykazovaly hodnoty nad 500 bequerelů. Japonsko vyprodukovalo v minulém roce 83.000 tun sušených čajových listů. 40% této produkce pocházelo z provincie Šizuoki.

Následkem silného zemětřesení a následné tsunami z 11.března nadále uniká radioaktivní záření ze zničené jaderné elektrárny Fukušima.

https://www.sueddeutsche.de/panorama/folgen-von-fukushima-gruener-tee-radioaktiv-belastet-1.1107299