Nevylévejte radioaktivní vodu do oceánu, žádají biskupové japonského premiéra

10.02.2021 21:55

Katoličtí biskupové Japonska a Koreje kritizují plán japonské vlády vypustit do moře radioaktivní vodu z jaderné elektrárny Fukušima.

Své obavy včera biskupové vyjádřili v dopise adresovaném premiérovi Yošihide Sugovi a dalším členům japonské vlády. Ve svém textu se odvolávají na encykliku papeže Františka Laudato si a připomínají, že je potřeba předat budoucím generacím bezpečné životní prostředí. Zároveň také poukazují na to, že s plánem na vypuštění vody kontaminované radioaktivním tritiem nesouhlasí zastupitelé prefektury Fukušima a Národní federace rybářských družstev.

Havárii jaderné elektrárny ve Fukušimě způsobila v roce 2011 vlna tsunami vzniklá v důsledku zemětřesení. To si vyžádalo kolem osmnácti tisíc obětí. Zničené jaderné reaktory se musejí i dnes stále ochlazovat vodou. Ta se tak stává radioaktivní. Společnost, která elektrárnu vlastní, sdělila, že z vody odstranila všechny radioaktivní izotopy kromě tritia. To je podle odborníků škodlivé jen ve velmi velkých dávkách. Mezinárodní agentura pro atomovou energii uvádí, že takto znečištěnou vodu lze zředit mořskou vodou a bezpečně ji vypustit do oceánu.

Japonští a korejští biskupové však namítají, že tato sekundární úprava vody se stále nachází ve fázi testování. Odvolávají se na tvrzení některých odborníků, podle kterých tritium může způsobit potraty, Downův syndrom a dětskou leukémii. Připomínají, že pro uskladnění radioaktivní vody existují i jiné způsoby.

 

https://zpravy.proglas.cz/udalosti/nevylevejte-radioaktivni-vodu-do-oceanu-zadaji-biskupove-japonskeho-premiera/