Nový japonský ministr životního prostředí nechce jadernou energetiku ve své zemi

13.09.2019 15:19

Nový japonský ministr životního prostředí Šinjiro Koizumi si přeje, aby jeho země odstoupila od využívání jaderné energie. Včera večer tak nový člen japonské vlády prohlásil, že havárie, ke které došlo před osmi lety ve Fukušimě, se již nesmí nikdy opakovat. 38-letý nový ministr je synem oblíbeného ex-premiéra Juničira Koizumiho a platí za vycházející hvězdu japonské politiky.

 

„Rád bych přemýšlel o tom, jak bychom je zlikvidovali, nikoli o tom, jak je zachováme,“ řekl nový japonský ministr na dotaz ohledně jeho plánů s jadernými elektrárnami v zemi. „Byli bychom vyřízení, kdybychom dopustili, aby se v naší zemi odehrála jaderná nehoda hned dvakrát. Nevíme, kdy přijde další takové zemětřesení,“ řekl Koizumi.

 

Bližší informace ke svým plánům Koizumi nesdělil. Ale zdá se, že převzal linii svého otce, který především po svém odchodu z aktivního politického života vystupoval jako odpůrce jaderné energetiky.


Krátkodobě toto prohlášení zřejmě nebude mít větší vliv na oficiální jadernou politiku Japonska. Ale předznamenává postupné snižování závislosti země na jaderné energetice.

 

https://orf.at/stories/3136922/