Po havárii ve Fukušimě Japonsko uvádí do provozu již druhý reaktor

16.10.2015 12:49

I přes havárii v jaderné elektrárně Fukušima se Japonsko pět vrací k jaderné energetice Po dvou letech „jaderného klidu“ nyní Japonsko spustilo již druhý ze svých jaderných reaktorů, a to i přes protesty tamních občanů.

Firma Kyushu Electric Power ve čtvrtek spustila druhý blok jaderné elektrárny Sendai. První ze dvou jaderných bloků elektrárny v Sendai byl uveden do provozu již v srpnu letošního roku. V důsledku havárie jaderné elektrárny Fukušima v březnu 2011 stálo více než dva roky všech 48 japonských jaderných reaktorů mimo provoz.

Jaderná elektrárna Sendai byla první, která v září 2014 splnila nová přísná pravidla, zavedená po fukušimské havárii. Podle japonské vlády se jedná o nejpřísnější nařízení na celém světě. Většina japonských občanů však jadernou energetika nadále odmítá.

Uvedení druhého bloku jaderné elektrárny Sendai do provozu vystavilo občany Japonska „neakceptovatelnému a zcela zbytečnému riziku“,“ kritizoval spuštění jaderného bloku Mamoru Sekiguči z japonské pobočky ekologické organizace Greenpeace. Aby japonský jaderně - dozorný úřad NRA schválil opětovné spuštění jaderného bloku v Sendai, podvedl obyvatele tím, že ignoroval signifikantní nevyřešené bezpečnostní otázky," dodal Sekiguči.

Jaderný dozor podlehl nátlaku ze strany průmyslu a vlády. Vláda chce, aby podíl jaderné energie na výrobě elektřiny v Japonsku dosáhl v roce 2030 celkem 20-22%. Před havárií ve Fukušimě byl tento podíl bezmála třiceti procentní.

Občané Japonska nadále bojují proti obnovení provozu tamních jaderných elektráren před soudy. Jaderná elektrárna Sendai se nachází pouze 50 km od sopky Sakurajima, která je jednou z nejaktivnějších vulkánů Japonska. Japonsko je kromě jiného jednou z nejvíce zemětřeseními ohrožených zemí světa.