Požár v japonské elektrárně Fukušima - Daini

27.05.2011 23:06

 

Další incident ve firmě Tepco: tentokrát v jaderné elektrárně jižně od havarované elektrárny Fukušima-Daiči. Požár byl uhašen. Tepco ujišťuje, že nedošlo k úniku radioaktivity.

V japonské elektrárně společnosti Tepco došlo v pátek k požáru, který byl podle informací společnosti rychle uhašen a při kterém nedošlo k úniku radioaktivity. Požár vzniknul v budově jaderného zařízení Fukušima-Daini, která se nachází 12 kilometrů jižně od havarované jaderné elektrárny Fukušima-Daiči, řekl mluvčí firmy Tepco Takeo Iwamoto. Příčina vzniku požáru se nyní vyšetřuje, při události nedošlo k žádným poraněním.

Při ničivém zemětřesení a následné vlně tsunami v březnu tohoto roku byla silně poškozena jaderná elektrárna splečnosti Tepco Fukušima – Daiči. Tato jaderná elektrárna se stala místem nejhorší jaderné havárie od neštěstí v ukrajinském Černobylu.

Mezitím naměřili zástupci ekologické organizace Greenpeace v blízkosti havarované jaderné elektrárny Fukušima – Daiči vysoké hodnoty záření v mořských plodech. Jak se prokázalo, u 14 z celkem 21 odebraných vzorků překračovaly radioaktivní částice zákonem stanovené limitní hodnoty pro konzumaci, sdělila ekologická organizace Greenpeace.

Mezi zkoumanými potravinami byly mořské řasy a korýši. Zkoumány byly také ryby, ulovené ve vzdálenosti 22 až 60 kilometrů od havarované jaderné elektrárny.

Provozovatel jaderné elektrárny Fukušima, společnost Tepco, začala začátkem dubna přečerpávat mírně radioaktivní vodu z elektrárny do moře. Chtěla tak uvolnit místo silně radioaktivní vodě, která prosakovala do moře. Sdružení Greenpeace nalezlo zvýšené hodnoty jódu 131, césia 134 a césia 137. U mořských řas byly zjištěny hodnoty radioaktivního jódu, překračující povolenou mez 60krát.

https://www.faz.net/artikel/C30721/japan-brand-in-atomkraftwerk-fukushima-daini-30387192.html