Radioaktivita z Fukušimy stále uniká, reaktory budou likvidovány

30.03.2011 10:56

V moři u poškozené japonské jaderné elektrárny Fukušima 1 byla naměřena hodnota, která víc než třitisíckrát přesahuje povolenou normu pro výskyt radioaktivního izotopu jódu. Vedení společnosti TEPCO, která elektrárnu provozuje, oznámilo, že s budoucím provozem poškozených reaktorů nepočítá. Revidovat normy jaderné energetiky se rozhodla japonská vláda, která kvůli nedostatku proudu zvažuje zavedení letního času.

Koncentrace radioaktivního jódu v moři u fukušimské elektrárny je podle agentury DPA velmi vysoká, ale mluvčí TEPCO Hidehiko Nišijama dnes obavy z případných dopadů na lidské zdraví tlumil. Naměřená čísla jsou sice 3355násobkem povolené hodnoty, ale v moři se radiace poměrně rychle rozpustí. Podle názoru expertů je problémem spíše fakt, že není jasné, jak se radioaktivita do moře dostala. Kontrola úniků může údajně trvat týdny a měsíce.

S únikem radioaktivní vody ze čtyř reaktorů elektrárny bojují krizové týmy téměř nepřetržitě. Situace je ale podle agentury Reuters staví před fakticky neřešitelná dilemata. Na jedné straně musejí ochlazovat reaktory, jejichž teplota se nebezpečně zvyšuje. Na druhé straně ale zchlazování zvyšuje objem zamořené vody.

"Je-li zapotřebí zintenzivnit ochlazování, zvýší se objem kontaminované vody, kterou nemají kde skladovat," tvrdí americký expert Edwin Lyman. "Budou muset dělat složitá rozhodnutí ohledně vypuštění většího množství radiace do okolí. Možná neexistuje dobré řešení."

Podle vládního mluvčího Jukija Edana se uvažuje o tom, že zamořená voda se bude přečerpávat do tankerů a reaktory se zakryjí speciální tkaninou, aby se omezil únik radioaktivních částic. Ve čtvrtek začnou technické týmy impregnovat půdu v okolí elektrárny chemikálií, která má zabránit pronikání radioaktivity do podloží.

Cunehisa Kacumata, nový šéf společnosti TEPCO se dnes Japoncům za havárii omluvil. Kacumata převzal vedení společnosti poté, co byl dosavadní ředitel Masataka Šimizu hospitalizován kvůli vysokému tlaku a závratím.

Kacumata vyjádřil lítost nad nutností evakuovat desetitisíce lidí z okolí poškozených reaktorů a prohlásil, že čtyři ze šesti reaktorů fukušimské elektrárny bude nutné odepsat. Pátý a šestý reaktor jsou po ničivé vlně cunami ve stabilizovaném stavu a jejich teplota je v normě.

Podle japonského tisku jsou poškozené reaktory dále nepoužitelné hlavně proto, že po zemětřesení byly jejich reaktory ochlazovány slanou mořskou vodou. Jejich demontáž může ale trvat až 30 let a bude stát kolem 12 miliard dolarů (209 miliard korun). Fukušimská elektrárna funguje zhruba 40 let.

Kacumata rovněž řekl, že společnost TEPCO se bude za každou cenu snažit vyhnout zestátnění, o němž údajně uvažuje japonská vláda. Od havárie elektrárny už akcie TEPCO ztratily více než tři čtvrtiny hodnoty. Kacumata ujistil novináře, že firma je připravena "v souladu se zákonem" kompenzovat škody způsobené únikem radiace.

S ohledem na krizovou situaci ve Fukušimě se Japonsko rozhodlo revidovat své bezpečnostní standardy v oblasti jaderné energetiky. Podle zprávy ministerstva obchodu, které na provoz jaderných elektráren dohlíží, budou vypracovány všeobecné zásady s přihlédnutím k okolnostem havárie fukušimské elektrárny.

V Japonsku je v provozu 55 jaderných reaktorů a země je na tomto druhu energie závislá z 30 procent. Do roku 2030 se tento podíl měl zvýšit až na 50 procent.

Japonský premiér Naoto Kan hovořil dnes telefonicky s americkým prezidentem Barackem Obamou, který šéfa japonské vlády ujistil plnou podporou. Spojené státy jsou připraveny vyslat do Japonska roboty, které by prozkoumaly poškozené reaktory. Ve čtvrtek je v Japonsku očekáván francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

Kvůli sníženým dodávkám elektřiny a nutnosti úspor v důsledku poničení japonské energetické infrastruktury zvažuje japonská vláda podle DPA zavedení letního času. Ten dosud v zemi vycházejícího slunce nebyl. Po zemětřesení však musela být v některých regionech přerušena dodávka proudu a experti se obávají dlouhodobějšího nedostatku energie v Japonsku.

Zdroj: ceskenoviny.cz