Radioaktivní odpad z Fukušimy vypustí do oceánu

05.01.2018 10:22

Radioaktivní odpad z Fukušimy bude vypuštěn do oceánu. Předseda japonského úradu pro jaderný dozor tvrdí, že odpad nepředstavuje pro lidstvo velké nebezpečí.

Voda kontaminovaná triciem by měla být vypuštena do Pacifického oceánu, oznámil vedoucí společnosti zodpovídající za čištění Fukušimy. Existuje přibližne 580 sudů obsahujících radioaktivní vodu, která byla použitá na chlazení poškozených reaktorů.

"Rozhodnutí už bylo přijato," řekl Takashi Kawamura, předseda Tokio Electric Power Company (TEPCO). Předcházejcí diskuse vyústila k rozhodnutí o likvidaci přibližně 777 000 tun odpadu obsahujícího tricium. Avšak společnost musí počkat na konečné rozhodnutí vlády.

Aktivisti v oblasti ekologie sa ale obávají, že vypuštění vody s triciem do oceánu by se mohlo stát běžnou praxí v budoucnosti. "Říkají, že to bude bezpečné, protože oceán je velký a voda se tam zředí. Avšak vytvoří se precedens, který sa bude v budoucnu moci kopírovat. V podstatě to umožní komukoli vyhodit jaderný odpad do našich moří," řekla Aileen Mioko-Smith z Green Action Japan.

Zdroj: https://www.noviny.sk/zahranicie/293519-radioaktivny-odpad-z-fukusimy-bude-vypusteny-do-oceanu